Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се увеличават окончателно

Снимка: архив БГНЕС

България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров и имаме излишък, затова може да се получи една сравнително ниска цена. Това каза Станислав Тодоров, председател на КЕВР, пред БНТ.

По думите му – КЕВР е премахнала дотациите от ВЕИ и производителите, защото цената е доста висока. Тодоров коментира мораториума на правителството, като според него той е изпълнил задачата. Увеличението от юли за ток и вода за битовите потребители ще е минимално, категоричен е той.

По отношение на запазване на цената за битовите потребители има няколко механизма: трябва да се използва умело Фонда за сигурност, когато квотите са на достатъчно висока цена, сега те са на високи цена от 25 на 90 евро – и се получават достатъчно пари от тях, за да се покрият сметките за бита в някаква степен. „Адмирирам промените на Министерство на енергетиката и ИТН в Закона за енергетиката – блок тарифите за ток, парно, вода, които могат да защитят най-уязвимите потребители. Например, с двустаен апартамент и без голяма консумация, ако ползват средно 200 киловата – сметката ще е 40-50 лв. – тази сметка ще остане такава и за вбъдеще„, обясни той. Много жилища се отопляват на ток, за тях предстои разговор, каза Тодоров.

Но има механизъм, с който могат да се осигурят основните нужди на битовите потребители от електричество. От 50 лв. нагоре се плаща по-висока единична цена, ако сега е 20 ст. за дневен тарифа, над тази цена ще се плаща по-висока цена, но няма да е фиксирана, а динамична„, уточни той.

Пазарът се променя, всяка година ще се взема решение за следващите 12 месеца, поясни Тодоров.

Да се пере и готви на нощна тарифа и дали ще има режим на тока – „това са неща, които няма да се случат и са спекулация„, смята председателят на КЕВР. Ще има поносими цени за следващата година за тока, категоричен е той.

За парното – Тодоров обясни: „За разлика от електричеството не произвеждаме газ и това има своята цена. „Газпром“ прекрати доставките, а от там той така или иначе не беше много евтин.

Според него трябва да се изпълнят следните неща: „Булгаргаз“ да подпише поне два дългосрочни договора за доставки на газ„. По въпроса за договор със САЩ – трябва да каже „Булгаргаз“, водят се преговори, след това трябва да се представи решението в КЕВР. „Второ важно нещо е да се напълни „Чирен“ на 100%, сега е а 23%, трябва да се напълни до октомври. Трето – газовата връзка с Гърция трябва да се построи, надеждите са за 1 юли, КЕВР е направила всички лицензи и сертификации, чака се официално потвърждение от ЕК, аз мисля, че ще се случи, но въпросът е в ръцете на строителите. От там може да се получават около 1/3 за количествата, нужни на България„, посочи той. По думите му, така ще сме осигурени за новия отоплителен сезон. Той уточни, че в момента се ползва газ, внесен от „Булгаргаз“, а най-евтиният газ, който получаваме, е от Азербайджан.

До 2023-2024 г. цената на газа ще е много по-евтина, отколкото беше – около 30-40 евро„, смята експертът. Това е окончателното увеличение, което потребителите трябва да имат предвид за последните 12 месеца. Ако един човек е плащал 100 лв. за ток – сметката ще стане 103 лв., ако е плащал 100 лв. за парно – 139 лв., а ако НС гласува промените в бюджета с намаляването на ДДС за парното от 20 на 9% – ще се плащат 126 лв., даде за пример Станислав Тодоров.

За финансовото положение на топлофикационните дружества Станислав Тодоров каза, че се покрива дефицитът и цената на газа не играе роля там. За компенсациите за бизнеса – се въвежда механизъм свръхпечалбите от държавните дружества да се прехвърлят за компенсации, както е важна и структурната реформа в пазара, която в рамките на 3-4 месеца ще намали цените за бизнеса.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Правосъдната реформа е стратегически приоритет, уверява министър Славов

Реформата в правосъдието е стратегически приоритет. Това заяви министърът...

Предвижда се спешен ремонт на язовир „Огоста“

Взето е решение за спешен ремонт на язовир "Огоста"...

500 социалисти са се присъединили към БСП от началото на 2024 г.

Днес на общинската конференция на БСП в Етрополе лидерът...

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

Тръмп разполага с броени часове да плати $454 млн. по дело за измама

Доналд Тръмп разполага с броени часове, за да плати...

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img