Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Предложиха в последния момент петима за изборни членове на ВСС

Снимка: архив БГНЕС

Пет кандидатури за изборни членове на Висшия съдебен съвет са внесени в последния ден от срока за номинации.

На интернет сайта на ВСС са публикувани предложенията за издигане кандидатурите на Атанас Атанасов и Владимир Вълков – съдии в Софийски градски съд, и Даниела Александрова – заместник-председател на Софийския районен съд, както и внесените днес номинации на Дора Михайлова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – София, Антоанета Аргирова и Татяна Жилова – съдии в Административен съд – София-град, Красимир Лесенски от Районен съд – Пазарджик, Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе.

Съдия Атанас Атанасов е предложен от магистрати от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища в София, Пловдив и Варна, СГС и окръжните съдилища в Ловеч и Благоевград, Административен съд – Бургас, СРС и районните съдилища в Ловеч, Луковит и Благоевград. Той има над 22 години стаж като съдия. Последователно е заемал длъжностите „младши съдия“, „съдия“ в СРС и в СГС, бил е командирован в Апелативен съд – София. Той е сред първите членове на Националната съдебна мрежа за международно сътрудничество по наказателни дела в Република България, както и една от контактните точки на Европейската съдебна мрежа за България. Съдия Атанасов е бил член и председател на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Участвал е в множество работни групи за законодателни промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт, за транспониране на инструменти от правото на Европейския съюз, бил временен преподавател в Националния институт на правосъдието. Според предложителите чрез своите лични качества и инициативност той може „да допринесе до утвърждаване на независимостта и репутацията на съдебната власт, до основано на прозрачност и насочено към обществения интерес нейно администриране и за защита на професионалните интереси на съдиите, на обективното, предвидливо и честно тяхно кариерно развитие“.

Владислава Цариградска – съдия в Районен съд – Луковит предлага кандидатурата на съдия Владимир Вълков Вълков. Той има над 25 години стаж в съдебната система, като кариерата му започва като младши съдия в СГС, след което е съдия в СРС, а в момента – в СГС. В предложението се акцентира на комплексния задълбочен и аналитичен подход в правораздавателна дейност на съдия Вълков, основан на мотивираното прилагане на националното, европейското и международно право. Отбелязано е, че той е основоположник на нова съдебна практика, неотклонно отстоява и работи за подобряване на условията на труд и за оптимизиране на процесите, съобразно актуалните научни и практически достижения, включително актуализирането на част от извършваните типови действия. Обръща се внимание, че неговата концепция за времевата тежест на процесуалните действия е водещ критерий за регулиране и измерване на натовареността, която е възприета и въведена от ВСС. Според съдия Цариградска, кандидатът смело и открито е демонстрирал непримиримост към опитите за посегателства срещу съдийската независимост, както и разбиране, че съдийската солидарност и подкрепа е базата за авторитетното правосъдие, вдъхващо доверие и сигурност у обществото. Изразено е убеждение, че кандидатът ще „бъде този доказал се реформатор, отстояващ съдийския активизъм и представляващ достойно цялата съдийска общност“.

Съдии от СРС предлагат кандидатурата на Даниела Александрова, която има над 16 годишен стаж в органите на съдебната власт. Тя е била последователно младши прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, прокурор в СРС, съдия в СРС, като от 2017 г. е заместник-председател и ръководител на Трето гражданско отделение. В предложението е посочено, че придобитият от кандидата административен опит ще позволи „при избирането ѝ за член на ВСС незабавно да се заеме с разрешаването на натрупаните тежки проблеми при функционирането на съдебната система, свързани с огромното забавяне на атестации и конкурси, с електронното правосъдие и други“. Изразена е увереност, че тя в значителна степен ще спомогне за разрешаването на проблемите на районните съдии в страната и за балансиране интересите на всички работещи в система, както и взимането на справедливи и обосновани решения. Според колегите ѝ нейният професионален опит и доказана работоспособност ще допринесат за „ефективното и в изключителен обществен интерес подобряване дейността на съдебната система, както и за утвърждаване на независимостта, интегритета и авторитета на Висшия съдебен съвет“. Кандидатурата на съдия Александрова е депозирана на 16.04.2022 г.

В последния ден от срока за издигане на кандидатури в деловодството на ВСС са депозирани пет предложения.

Дора Михайлова – заместник на административния ръководител – заместник-председател на Окръжен съд – София (СОС) и ръководител на Гражданското отделение, е номинирана от съдии от САС, СГС, СОС и Районен съд – Пирдоп. Професионалният ѝ стаж започва през 2004 г. като младши съдия в СОС. В периода 2005 – 2016 г. заема длъжността „съдия“ в Районен съд – Сливница, като от 01.12.2010 г. до 31.12.2012 г. е командирована в Софийски градски съд, след което в СОС. През 2016 г. е назначена в СРС, като отново е командирована в СОС. От 19.07.2017 г. е съдия в СОС, като от 25.02.2020 г. е назначена за заместник-председател на съда. В предложението се посочва, че натрупаният професионален опит в различни по степен съдилища, с различна натовареност и различни специфични проблеми, „е достатъчен, за да идентифицира нуждата от промяна в работата на съдилищата в обществен интерес и да генерира идеи за оптимизиране функционирането на системата“. Обръща се внимание, че тя е показала готовност да поема отговорност, да отстоява своята и на институциите независимост, притежава изключително организационни умения и висока компетентност. Изразено е убеждение, че „нейната кандидатура за член на Висшия съдебен съвет е достойна да получи подкрепа“.

Кандидатурата на Антоанета Аргирова – съдия в АССГ, е предложена от съдии във Върховен административен съд, Апелативен съд – София, СГС и Специализирания наказателен съд. В периода 1997 г. – 2005 г. тя е била щатен асистент по Семейно и наследствено право в Бургаския свободен университет. Тя има над 24 години юридически стаж. Била е младши съдия в Окръжен съд – Хасково, а от 2007 г. е съдия в АССГ. През 2009 г. е защитила магистърска степен по Право на Европейския съюз. Преподавател е в ЦОА „Кръстю Цончев“. Колегите ѝ я номинират с аргументи за нейната висока професионална компетентност, безупречна нравственост и публично отстояваните позиции в защита на ценностите на независимото правосъдие. През 2015 г. тя е участвала в обществените дебати за промените в Конституцията на Република България. Акцент е поставен върху нейната професионална смелост, съдийско достойнство и знания в областта на административното право и процес, като гаранция, безкомпромисно да отстоява като член на ВСС съдебната независимост и да съдейства за доброто и компетентно администриране на съдебната власт. Изразена е убеденост, че „високият професионализъм и изявена независимост на съдия Антоанета Аргирова, както и на волята ѝ неотклонно да отстоява принципа на правовата държава, ще допринесат за подобряване на дейността на ВСС и за издигане на доверието и авторитета на правосъдието“.

Кандидатурата на съдия Красимир Лесенски от Районен съд – Пазарджик е предложена от съдии от ВКС, САС, СГС и СРС, които се мотивират с неговата „безукорна професионална биография и пълноценна реализация като добър и уважаван съдия, гражданин и човек“. В съдебната система работи от 2013 г. като първоначално е младши съдия в Окръжен съд – Пазарджик, а след това съдия в Районен съд – Пазарджик. В периода от октомври 2019 г. до февруари 2022 г. е командирован в Административен съд – Пазарджик. „Съдия Лесенски не е конформист, винаги е проявявал чувствителност към острите проблеми на съдебната власт и е показвал готовност открито да участва в тяхното дефиниране и търсене на решение за преодоляването им“, посочват предложителите от различни съдилища. При издигането на неговата кандидатура, те са водени от разбирането, че „компетентното и почтено съдийско самоуправление за укрепване на независимата съдебна власт“ изисква от съдиите да задълбочат взаимното си опознаване и разбирането за спецификата на всеки съдебен регион. Според тях именно това убеждение на съдия Лесенски е гаранция, че няма да „допусне несправедливо третиране на отделни съдилища и съдии и ще търси справедливи решения в обществен интерес на съществените проблеми на съдебната власт, свързани с нейната независимост, прозрачност и отчетност“.

Предложението за издигане на Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе, е направено от съдии от САС, СГС, Окръжен и Районен съд – Русе, както и от Районен съд – Ловеч. Професионалният път на кандидата започва като младши съдия в Окръжен съд – Русе през 1992 г., след което е съдия в Районен съд – Русе, като за отделни заседания е командирован в Районен съд – Бяла, а през декември 1999 г. постъпва като съдия в Окръжен съд – Русе. Кандидатурата му е мотивирана с показания професионализъм, почтеност и етично поведение, открито изразяваната позиция по проблемите на съдебната власт, неговата ангажираност и убеждения в областта на съдебното администриране и отстояване на независимостта; проявяваните чувство за професионален дълг и отговорност пред колегите, както и способност да отговаря на правните предизвикателства. Според колегите му „професионалният капацитет и моралният интегритет на съдия Дамаскинов са необходимите качества за разгръщане на основната функция на Висшия съдебен съвет по отстояване на независимостта на съдебната власт и за възстановяване на репутацията му на орган, който защитава върховенството на правото и преследва прозрачни и общественополезни цели“.

Съдии от Апелативен съд – София, СГС и от Административен съд – София-град предлагат Татяна Жилова – съдия в АССГ за изборен член на ВСС. Тя има над 23 години юридически стаж, като в АССГ правораздава от създаването му през 2007 г. През 2009 г. е защитила магистърска степен по Право на Европейския съюз, а от 2020 г. е придобила образователна и научна степен „Доктор по Право на интелектуалната собственост“. Завършила е следдипломни квалификации по Европейско право в Университета Нанси и Университет Страсбург, провела е краткосрочни стажове в административните съдилища в гр. Шверин и гр. Дрезден – Германия. Тя е лектор в Националния институт по правосъдие и в Юридическия факултет на Софийския университет, и е била лектор в Техническия университет в София. През 2021 г. е избрана за председател на Съюза на съдиите в България. Предложителите мотивират кандидатурата ѝ с безспорните – професионална компетентност и организационни умения, независимост и авторитет сред съдиите и съдебните служители. Те заявяват, че „високият професионализъм и достойнство на съдия Татяна Жилова, ясното ѝ разбиране за съдържанието на принципите на независимост и безпристрастност, както и на волята ѝ неотклонно да ги отстоява, ще допринесат за подобряване на дейността на ВСС, за утвърждаване на висок стандарт в правораздаването и за издигане на доверието и авторитета на съдебната власт.

До момента са издигнати 15 кандидатури за шестима изборни членове на ВСС от Съдийската колегия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Лошо качество на водата в седем населени места във Варненско

Водата от водопроводната мрежа в седем населени места във...

Михаил Константинов вижда нова коалиция след изборите

Сегашната сглобка се осъществява невъзможна след изборите на 9...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img