Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Предлагаме да ремонтираме военната техника на Украйна

За военната помощ е добре да има конкретно запитване. България има заводи, които могат да ремонтират тежка техника, ще питаме правителството и парламента дали можем да възстановяваме такива машини и ще отговорим.

Това заяви българският премиер Кирил Петков в Украйна на съвместен брифинг с президента на Украйна Володимир Зеленски.

България подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС. Всички тези стъпки са в български интерес. Когато се говори за българската помощ към Украйна, трябва да се гледа по-мащабно. Те питаха дали военноремонтните заводи ТЕРЕМ и „Авионамс“ могат да помогнат с ремонт на военна техника. Реална молба. Нашите заводи са специализирани за руска техника, а голяма част от България, Българският парламент трябва да подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и след това решение ще дам задача на военния министър (Драгомир Заков – б.р.) да организира цялата тази помощ. Възстановяването на тяхната военна техника е по-важно от помощта, която други страни могат да предоставят„, каза Петков.

Премиерът и водената от него делегация преди това посетиха градовете Бородянка, Буча и Ирпен, сериозно пострадали от войната, която се води вече трети месец.

Припомняме, че в последния си работен ден преди Великденските празници депутатите, след бурни дебати и съпротива на колегите си от „Продължаваме промяната“ и от БСП, отложиха за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията.

На 21 април в Народното събрание, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба дойде за втори пореден ден да разговаря с депутатите, от Демократична България“ втърдиха тона и заявиха, че вече започват да обмислят и излизане от коалицията, ако не се постигне решение. Само ден по-рано Христо Иванов уверяваше, че ДБ се опитват да не поставят червени линии и ултиматуми, за да може да оставят коалицията стабилна.

В комисия за разглеждане бяха внесени две предложения – това на ДБ и второ на ГЕРБ, но от на закрито заседание на 20 април излезе трети вариант, в който формулировката бе „техническа помощ за защитни цели„. Като контрареплика на тази формулировка стоят ироничните думи на Дмитро Кулеба, че такава помощ е помощ, „за да умрем защитени„.

В следобедните часове на 21 април и от „Продължаваме промяната“ излязоха с декларация, в който се опитват да обяснят позицията си на мост между противоположни позиции в коалицията.

На 25 април съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че отменя поканата си за коалиционен съвет, защото проектът за изпращане на военна помощ ще бъде точка за гласуване в пленарна зала още в първия работен ден на парламента след Великденската ваканция.

Малко по-късно същият ден премиерът Кирил Петков обяви във Фейсбук, че открива публична кампания за набиране на средства за закупуване на боеприпаси. Петков призова всеки български гражданин да дари като него по една заплата и увери че ще продължи да работи за единна позиция на България до постигане на политически консенсус.

В отговор предишният омбудсман Мая Манолова заяви: „да не можеш да формулираш единна позиция на България за Украйна, си е управленска немощ. Но да натовариш обикновените хора да поемат отговорност, от която правителството ти и твоите депутати като мишоци се крият, е особена циничност„.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

Саудитска Арабия призова Иран и Израел към сдържаност (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост...

ГЕРБ-СДС искат засилени мерки за сигурност около храм „Света Неделя“ в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет (СОС)...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img