Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Празнуваме Петдесетница

Днес е Петдесетница – един от най-големите православни празници. Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден – винаги в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос.

Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели.

Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие – слизането на Светия Дух – всяка година на този ден. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез който ни се дарява всяка мъдрост и който е източникът на живота.

За старозаветните Петдесетница бил един от трите велики празника. Първоначално празникът отбелязвал завършването на жътвата на ечемика. Празнувал се с приношение на хляб и жертвени животни като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението от Египет.

В по-късни времена на този ден се отбелязвало получаването на Синайското законодателство, петдесет дни след излизането на евреите от Египет. Празникът бил тържествен и радостен, в Йерусалим се стичало голямо множество хора, за да принесат в благодарност на Бога установената от закона жертва.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

Руснаците не са се отказали да пътуват в Европа

Туристическите компании и визовите агенции отбелязват повишено търсене сред руснаците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img