Правителството разреши на наши военни да участват в операции на НАТО и на ЕС в Косово

Views 2395
0 0
Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Министрите от кабинета „Борисов-3“ разрешиха участието на военнослужещи от Българските въоръжени сили в Силите на оперативния резерв на операцията на EC ALTHEA и на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Това стана по време на днешното правителствено заседание, на което бе приета и отмяна на решение на Министерския съвет, съобщиха от МС.

Чрез увеличаването на приноса на България към Силите на оперативния резерв (ORF) на KFOR и EUFOR ще се повишат способностите на силите на НАТО и ЕС в Зоната за съвместни операции „Балкани“ за отговор на заплахи за сигурността в региона. В конкретния случай увеличеното участие на военни от България допринася едновременно за двете основни операции, които се провеждат в региона.

В допълнение, всяко увеличение на приноса ни към операциите и мисиите на НАТО и ЕС е доказателство за устойчивото изпълнение на ангажиментите на Република България към тези организации, което се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка в тях, гласят мотивите на МС.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Димитър Иванов

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Превозвачите искат повече граничари, за да няма опашки на КП „Андреево“

След мирния протест на превозвачите на ГКПП „Капитан Андреево“ беше проведена работна среща между господин Ангел Траков – председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи (СМП) и господин Четин Нухоглу – председател на турската браншова организация (UND). На нея бяха обсъдени проблемите с преминаването през граничните пунктове между България […]