Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Правителството гласува над 576 млн. лв. на последното си заседание

Снимка: архив БГНЕС

На последното си заседание кабинетът на Кирил Петков взе решения за над 576 милиона лева. Днес държавният глава с указ разпусна 47-то Народно събрание и назначи третото си служебно правителство за година и малко, а правителството в оставка гласува последните си решения на необявено предварително заседание.

Сред тях са пари за увеличение на учителските заплати, както и на университетските преподаватели, пари за над 300 общини за ВиК инфраструктура.

150 млн. лева за увеличение на учителските заплати и по- високите разходи на училищата

Правителството одобри разпределението на допълнителните 150 млн. лева от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират образователни институции.

Средствата са за увеличаване на възнагражденията и за компенсиране на повишените разходи за издръжка и храна в системата на предучилищното и училищното образование. С част от тях от 1 септември 2022 г. ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия персонал в детските градини и училищата – с 4 на сто.

Общините ще получат 102,3 млн. лв., Министерството на образованието и науката – 10,4 млн. лв., Министерството на културата -1,4 млн. лв. и Министерството на младежта и спорта- 400 хил. лв.

С 35,5 млн. лв. ще се допълнят средствата за национални програми за развитие на образованието.

Първи транш за заплати на образователните медиатори

Правителството отпусна 2 736 581 лв. за възнаграждения и командировки на образователни медиатори и социални работници. Това е авансово плащане за юли, август и септември 2022 г. за 652 училища, включени в националната програма „Подкрепа на образователните медиатори и социалните работници“.

Чрез тази нова програма са гарантирани възнагражденията на медиаторите до края на 2022 година. Тя бе създадена, за да продължи тяхната работа, след като в края на юни приключи финансирането по проект „Подкрепа за успех“. Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от училища с концентрация на ученици от уязвими групи.

Други 12 203 лв. се предоставят на общините за подпомагане на екипите за обхват, които работят по Национална програма „Заедно за всяко дете“. Средствата са за 19 общински училища и четири детски градини. С още 85 800 лв. ще се финансират 9 детски градини и 28 общински училища. Те са за съвместни дейности с родители, за да бъдат ангажирани и семействата в процеса на обхващане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование.

Отпускат се парите за докторантските стипендии от 1000 лв.

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. лв., за да увеличат докторантските стипендии от 750 на 1000 лв., реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в редовна форма на обучение в държавни университети и на 223 докторанти в редовна форма на обучение в научни организации.

Увеличението е свързано с по-високите разходи за издръжка на живот и влиза в сила от 1 юли 2022 г. През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лв.

Със същото постановление на правителството се дават и 1,8 млн. лв. за увеличение на отпусканите от държавата средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, управлявани от „Студентски столове и общежития“ ЕАД. В резултат на това през следващата академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си нива, а отстъпката в студентските столове на дружеството ще се повиши.

1500 лв. става минимална заплата за университетски преподавател

Минималната заплата за преподавател във виеше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 г. За целта правителството отпусна още 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Парите ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.

Допълнителните 20 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 11 512 души академичен състав, в това число 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени сред университетите след постигнато съгласие със Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и синдикатите във висшето образование.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.

Правителството одобри 397,8 млн. за 302 общински проекта за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура

Правителството взе решение 397,8 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се осигурят за целево финансиране на общински проекти за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура.

По покана на Министерство на финансите местните администрации подадоха 740 проекта за над 1,5 млрд. лв. От тях бяха одобрени за финансиране е 302 проекта. Средствата са предназначени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. жители. Основен критерий за подбор на проектите е наличието на проектна готовност с разрешително за строеж, когато такова се изисква. Освен това с решението се цели да се гарантира финансирането на максимален брой общини, като се обхващат 74% от общините в България и 87% от населението на страната по данни на НСИ. За да се постигне равнопоставеност, в зависимост от населението на отделните общини са въведени максимални прагове за финансиране на един проект, както и максимален праг за финансиране за дадената община.

От одобрените проекти за финансиране през 2022 г. 141 броя са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лв. (39% от финансирането). За реконструкция на пътища са одобрени 148 проекта на стойност 218,8 млн. лв. (55%). За изграждане на техническа инфраструктура се финансират 7 проекта, на стойност 12,2 млн. лв. (3%). За извършване на ремонт на читалища в сгради общинска собственост са одобрени 6 броя проекти на стойност 10,1 млн. лв. (3%).

Необходимите средства за изпълнение на проектите за 2022 г. следва да се осигурят от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2022 г. чрез преструктуриране на разходите по бюджета на МРРБ. Следва служебният министър да подпише договори с общините за изпълнение на проектите, като те ще се финансират 30% авансово, а останалите средства ще се изплащат периодично след представяне на документи за извършени дейности.

Списъкът на предложенията за целево финансиране на инвестиционни проекти на общините за обекти на техническата и социалната инфраструктура, както и споразумението за целево финансиране на инвестиционен проект на община са публикувани на правителствената страница в интернет:

https://government.bg/bg/prestsentar/novini/pravitelstvoto-odobri-397-8-mln-za-302-obshtinski-proekta-za-vik-patishta-tehnicheska-i-sotsialna-infrastruktura
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Френската полиция излага на риск мигрантите с агресивни тактики срещу малки лодки

Морската полиция на Франция, която получава финансиране от правителството...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

Франция настоява за по-големи ограничения на вноса в Украйна

Франция заяви във вторник, че тя и група други...

ЕС обмисля как да попречи на китайската помощ за руската армия

Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници обмислят стъпки за...

САЩ свалиха пет дрона на хусите над Червено море

Американските сили са прихванали шест дрона на хусите над...

Ким Чен-ун привежда танковете в бойна готовност

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун инспектира танкова част и призова...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img