Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП: Заради служебния кабинет България внася ток

Планът за възстановяване и устойчивост в частта Енергетика няма нужда от промяна. Тази теза изрази пред News.bg народният представител от ПП и член на комисията по енергетика Радослав Рибарски.

Припомняме, преди време Делян Добрев от ГЕРБ изрази мнение, че президентът трябва да свика КСНС по този въпрос заради ангажиментите, които сме поели по отношение на намаляване на емисиите и отражението върху въглищните централи. По думите на Рибарски ЕК е дала категорично становище за енергийните мерки в Планът за възстановяване и устойчивост (ПВУ), а именно, че планът е добър.

Единствената възможност за балансиране на системата предвид големия брой ВЕИ, които предстоят да се присъединят в енергийната система, са батериите, това беше ясно заявено, подчерта той.

Що се отнася до въглищните централи ЕК не очаква от нас да бъдат извеждани от експлоатация тези мощности, а вариантът да бъдат намалени въглеродните емисии зависи само от нас, каза Рибарски.

Дебатът, според него, трябва да е в посока за намаляване на емисиите и да се погледне темата в регионален контекст. Всички съседни държави разчитат на износа на български ток за подсигуряване на техните енергийни системи, поясни Рибарски. След няколко неуспешни опита за ПВУ, този, подаден от кабинета Петков, както припомни той, е одобрен от Брюксел. Трябва да се върви в посоката, по която имаме зелена светлина, изтъкна Радослав Рибарски.

Според него темата за ПВУ и енергетиката се политизира. Заиграват се със страховете на хората, заети в този сектор, убеден е народният представител. Тези мощности подсигуряват 50% от енергията на страната, всички си даваме сметка, че те ще служат на енергийната ни система и не само на нас, но и на Гърция и Румъния, подчерта Рибарски.

Според него налице е опасност България да се превърне във вносител на ток. За пример той посочи, че служебният кабинет не обръща внимание на състоянието на енергийните обекти и посочи авариите в АЕЦ „Козлодуй“ и твърдението на енергийния министър, че „ремонтът на ремонта“ на ПАВЕЦ Чаира ще струва около 2 милиарда лева. Тези големи мощности не могат да бъдат заменени с нищо друго, поясни народният представител. Именно затова в момента ние сме вносители на електроенергия от Гърция, каза още Радослав Рибарски.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

16 задържани при акция срещу битовата престъпност в Пазарджик

Шестнадесет лица бяха задържана при спецакция срещу битовата престъпност...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

„Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в концертна зала в Подмосковието (ВИДЕО)

Действащата в Близкия изток джихадистка групировка "Ислямска държава" пое...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img