Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП връщат на Радев мандата за правителство неизпълнен днес

Снимка: архив БГНЕС

Днес от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-то Народно събрание – „Продължаваме промяната“ (ПП).

Припомняме, че на него съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Както вече Информационна агенция News24sofia.eu писа, че без дебат на 6 януари обаче народните представители отхвърлиха декларацията, предложена от ПП, за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-то Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Така на практика вторият мандат за съставяне на правителство, връчен от президента, остана неизпълнен и предстои той да бъде върнат.

В гласуването участваха 177 депутати. „За“ декларацията гласуваха 63-а депутати – от ПП и ДБ, „против“ бяха 84, „въздържали се“ 30.

Третият мандат най-вероятно ще отиде в БСП. Това съобщи по-рано в събота News.bg като се ползва на свои източници. Червените също планират да се опитат за пореден път да сформират правителство и ще водят разговори с останалите партии. Преди това обаче столетницата ще се събере на заседание на Националния съвет, за да реши как да действа и с кого да разговаря.

От сега се знае, че подкрепа от ГЕРБ и ДПС няма да се търси. Още преди няколко седмици Нинова не изключи подкрепа за третия мандат заедно с ГЕРБ.

Дали левицата и ПП ще сближат позиции за опит за кабинет с третия мандат, не е ясно, но в последно време разделителните линии между бившите коалиционни партньори се задълбочиха.

Тази сутрин Корнелия Нинова увери, че ако БСП получи третия мандат, „ще направим всичко възможно“ и „всичко по силите си„. Не изключи от разговори нито една партия, но очерта като червени линии военната помощ за Украйна и „фиксацията“ в датата 1 януари 2024 г. за влизане на страната в Еврозоната. По отношение на тези линии „Български възход“ трябва да се определи, а позицията на „Демократична България“ е ясна.

И ПП и ГЕРБ обаче смятат, че шанс за правителство има с трети мандат в ръцете на „Демократична България“. В президентството обаче такива нагласи нямат.

И при завъртането на парламентарната рулетка през 2022 г., както и през 2021 г. президентът Румен Радев връчваше третия мандат на БСП, но нито веднъж Корнелия Нинова не успя да събере нужната подкрепа, за да сформира правителство.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Пълна смяна на министри в МВР и в правосъдното ведомство

Трима нови заместник-министри са назначени със заповед на служебния...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img