Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП предлага четири мерки за по-евтини горива на пазара

„Продължаваме промяната“ внесе в Народно събрание проект на решение за прилагане на дерогацията за внос на руски суров петрол, с която да бъдат намалени цените на горивата на българския пазар.

От партията изтъкват, че договорената от кабинета „Петков“ дерогация е била едно от големите постижения на последното редовно правителство в борбата с растящите цени на енергийните ресурси. Посочва се, че тя е защитила техническата обезпеченост на най-голямата рафинерия на Балканския полуостров и й е дала срок от две години, за да се подготви за пълното спиране на внос на руски петрол. От 5 декември дерогацията ще даде възможност и за намаляване на цените на горивата за българските граждани.

За да може тази мярка да бъде приложена и усетена от българските потребители, е нужно Министерският съвет да разработи и изпълни план с конкретни мерки за нейното прилагане.

От „Продължаваме промяната“ предлагат следните четири мерки:

  1. Да се въведе режим за проследяване на горивата и нефтопродуктите, произведени в странаат от руски суров нефт. Той гарантира изпълнение на дерогацията, предоставена на България, с цел произведените от руски суров нефт горива и нефтопродукти да се продават само на българския пазар.
  2. Считано от 5 декември 2022 г., МС да разреши изпълнението до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г., или на допълнителни договори, свързани с купуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, с произход от Русия или изнасяни от Русия, единствено в полза на дружества с регистрация или стопанска дейност в България, които внасят в страната такива стоки с цел преработка и/или продажба от свое име и за своя сметка.
  3. С цел намаляване на високите цени на горивата в България, правителството да предприеме действия за незабавно въвеждане на мерките от Глава III на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, с оглед облагане с допълнителен данък на свръхпечалбите както за 2022 г., така и за 2023 г. от дейностите в отраслите на суровия нефт и нефтопреработването в България.
  4. Данъчните приходи, генерирани от облагане на свръхпечалбите от дейността в сектора, трябва да бъдат използвани за мерки за финансова подкрепа на физическите лица – крайни потребители на горива.

В мотивите на проекта се посочва, че „с оглед осигуряване на пълни постъпления от данъка върху печалбите от дейността по преработка и продажба на горива от суров петрол, дерогацията следва да се предостави само на дружества, които са регистрирани в България или имат място на стопанска дейност в страната„.

Изпълнението на предложените мерки ще доведе до значителни приходи, които могат да бъдат използвани за по-голяма компенсация за потребителите на горива у нас, считат от ПП.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Харков е без ефирна телевизия

В Харков и най-близките населени места все още няма...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Демонтажът на МОЧА бе подновен

Подновиха демонтажът на Паметника на съветската армия, съобщава БиТиВи....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img