Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ПП доволни, че печалбата на Лукойл ще остава у нас, но си искат дерогацията

Снимка: архив БГНЕС

Обявената на пресконференция на служебния кабинет и компанията „Лукойл“ позиция от 21 ноември изпълнява част от предложения от „Продължаваме промяната“ проект на решение за прилагане на дерогацията от 5 декември 2022 г. с оглед намаляване на цените на горивата на вътрешния пазар, което ще доведе до реално намаляване на цените на горивата у нас. Това заявяват от ПП във връзка с информацията, че от 1 януари 2023 година „Лукойл“ прехвърля дейността си изцяло у нас и ще отчита приходите си изцяло в България, съобщена вчера от вицепремиера по икономическата политика Христо Алексиев.

Приветстваме обявените стъпки, които са залегнали и в нашия план: прехвърляне на икономическата дейност на „Лукойл“ в България, както и прилагането на Глава III от Регламент 1854 за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията, чрез допълнителен данък на свръхпечалбите от нефтопреработването„, посочват от партията.

От „Продължаваме промяната“ обаче виждат в споразумението на държавата с „Лукойл“ тревожна заявка за заобикаляне на духа на договорената от тях дерогация от забраната за внос на руски петрол и петролни продукти в ЕС.

На първо място считаме, че това няма да бъде приемливо условие за ЕК. Преди три седмици Даниел Фери, говорител на ЕК, обяви, че „лимитираната дерогация“ цели „снабдяването на България с петрол заради специфичната географска локация. Това не означава, че продуктите могат да бъдат изпращани до други европейски държави“. На второ място, припомняме, че идеята на договорената от кабинета „Петков“ дерогация е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол, да остава на българския пазар„, коментират от ПП.

От партията заявяват още, че без дерогацията, България е щяла да е длъжна от 5 декември да спре вноса на руски суров петрол, което да доведе до недостиг на петрол и петролни продукти в страната. Настояват проектът им за решение да бъде придвижен за гласуване от Народното събрание, въпреки че три от четирите точки в него вече са изпълнени от Министерския съвет.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Хунтата в Мали наложи цензура в медиите

Хунтата в Мали в четвъртък забрани медийното отразяване на...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

Радев настоя за по-бърза модернизация на армията

Президентът Румен Радев и италианският му колега Серджо Матарела...

БАБХ иска съдействие от орнитолози, ловци и туристи в борбата с птичия грип

Дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат...

„Хамас“ отхвърля предложението за примирие с Израел

Според израелската разузнавателна агенция "Мосад"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img