Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Повече заседания ще има българо-македонската комисия – преглед на учебници, история

Снимка: архив БГНЕС

Промени в състава на комисиите – българската и македонската, по решаване на спорните въпроси между двете страни, няма да има. Това коментира Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по въпросите за Северна Македония, пред БНТ.

Той бе категоричен, че от българска страна е потвърдено.

Сега е предвидено по-голяма динамика в работата, до средата на май ще има три заседания, посочи той.

Ще видим след първата среща как ще се работи с колегите, тя е предвидена в края на февруари, съобщи още Димитров.

Има съпротива от македонските колеги протоколите да отразяват ясно и точно това, което се говори по време на срещите, а ние сме историци и е свидетелство за развитието на спора, категоричен е той.

Към българската част от комисията не е имало опит за натиск, обясни Ангел Димитров.

Той обясни, че е проведен добър разговор с колегата му – съпредседателя в рамките на срещата между двете страни и са в добри отношения, повече отколкото в бъдещите комисии в сферата на очакванията„.

Ангел Димитров коментира и разговорите – Преглед на историята, цел да се ревизират учебниците по история и география, но все още не са ги получили. „В учебниците по история се проследява как се преподава съответната материя, ние сме все още в 10-11 век в Средновековието, материята в основното училище и не сме стигнали до гимназиалния курс, а се работи от 3.5 години и това се дължи на нежеланието на колегите да приемат, че имаме обща история„, обясни специалистът.

За Гоце Делчев – Димитров е настоял да се отвори разговора по темата. Когато обсъждаме как да се подготви един текст до правителствата, нашите колеги тръгват от съвременността към миналото, без да се говори за него, това не е историческо. Ние предлагаме да се оцени личността в неговото време и да се осмисли значението му за настоящото, поясни той.

Относно „новото начало на разговорите“ от новото българско правителство – той ги коментира като „странни знаци“. Има знак, че нещо ще се раздвижи, но не очаквам голям възторг. Знакът на работата на комисията ще е знак как ще се развиват отношенията между двете страни, познавам нагласата им, посочи в заключение Ангел Димитров.

Припомняме, че заявеното активиране на диалога и отношенията между България и РСМ от правителството на Кирил Петков намери израз в сформиране на четири работни групи по сфери на дейност – икономика, инфраструктура, правосъдие и др. Част от това са и срещите на съвместната историческа комисия, която заседава вече години с различна интензивност, но работата на която отбеляза и разрива, настъпил още през 2019 г. и продължил през последните години. Историците спорят по подхода към историята, а по признанията на участниците в самата комисия постигането на обща позиция е изключително трудно. Самата комисия по историческите и образователни въпроси бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г. Въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна и до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Росен Йорданов: Политиката ни е като Националния отбор – никой не я гледа

Росен Йорданов, социален психолог. - Вече се уморихме от зрелищни...

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img