Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Повдигнаха ново обвинение срещу бившата шефка на столичната Здравна каса за случая с натиск над служители от 2017 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен съд срещу Биляна Пенева-Стоянова, за това, че в качеството си на директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), е принудила трима служители, против волята им, да отразят в документи неверни данни.

Обвинението е за извършването на три престъпления, по чл. 143, ал. 1 от НК., съобщиха от прокуратурата.

Новотото обвинение идва почти пет-години по-късно, след като още през август 2017 г. беше оповестено, че Специализираното звено „Антикорупция“ при СГП е привлякло като обвиняема Биляна Пенева-Стоянова за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса.

Според събраните по делото доказателства е установено, че между 15 май 2016 г. и 7 юни 2017 г., като директор на СЗОК, тя е принудила трима служители на СЗОК, против волята им да отразят неверни обстоятелства в документи във връзка с проверки на три различни болници в София.

В първото лечебно заведение е бил завишен или отнет броят на точките на определени индикатори и по този начин е завишен капацитетът на легловата база.

Във втората болница е намален броят на надвишените хоспитализации, като по този начин е трябвало да се възстановят на Здравната каса сумите, получени само на две надвишени хоспитализации, вместо получените суми за десет такива.

В третото здравно заведение е съставен документ с невярно съдържание, че резервационната система е същата като лист на чакащи, вместо, че са нарушени условията и редът за оказване на болнична помощ.

Чрез съставянето на протоколи с неверни данни за установеното от контролните органи при проверки, обвиняемата не е дала възможност да се отрази действителното положение в столичните болници.

Разследването по делото е проведено от Следствения отдел на СГП. Събрани доказателства в подкрепа на обвинението, като са разпитани свидетели, извършен е медицински одит на документи, счетоводна експертиза и др.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото в съда.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

ПП-ДБ отново призоваха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС

От ПП-ДБ отново призоваха общинския съветник Благовест Георгиев да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

40 дни от кончината на патриарх Неофит

Главата на БПЦ почина на 13 март на 78-годишна възраст

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

За 40 лева: Заплашиха с оръжие непълнолетни момчета в Борисовата градина

Нападнаха непълнолетни момчета в Борисовата градина за 40 лева,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img