Пострадали от наводненията със сигнали до омбудсмана

Екип на News24sofia.eu

Какви са притесненията на хората?

Views 340
0 0
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Иван Георгиев

Поредица от сигнали до омбудсмана изпращат живеещите в селата в Карловско, които бяха засегнати от унищожителното наводнение на 2 септември. В жалбите си те поставят проблеми с водоснабдяването, неразчистени все още пътни участъци и липсата на фургони, където да бъдат настанени най-засегнатите от бедствието.

Сред основните притеснения, които хората от наводнените села описват в жалби, е дали и кога почистващата техника ще стигне до домовете им.

Техниката е на място, но във всички случаи те имат нужда от информация кога ще се стигне и до тяхната къща. Важно е да бъдат направени оценки на къщите, които са пострадали, за да стане ясно дали има нужда някои от тях да бъдат съборени, ако са опасни и как ще бъдат компенсирани техниет собственици„, казва Диана Ковачева.

Възрастни и хора с увреждания сигнализират, че не могат да достигнат до пунктовете за помощи и не могат сами да се снадбяват с храна и вода. Засегнатите от бедствието питат и как точно ще бъдат разпределяни помощите, на които разчитат за възстановяването на домовете си.

Имам и жалби от хората, че са при близки и роднини, но не могат много дълго да останат там и затова трябва да бъдат доставени фургони. Обаче фургони все още няма. Въпросът е къде хората с най-пострадалите къщи освен че ще получат помощ, за да ги възстановят, но къде ще изкарат следващите месеци„, каза Ковачева.

Според омбудсмана при бедствия доброволците достигат там, където държавата не успява. Затова техният статут трябва да бъде регламентиран.

Още в първите дни на новото НС планирам да обърна внимание върху този въпрос и включително да внеса законопроект за доброволчеството„, казва Ковачева.

Резултатите от експертната проверка на омбудсмана и информация от сигналите, вече са изпратени до институциите.

/източник: БНТ

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

САМО В NEWS24sofia.eu TV! Национален протест в Русия. Против мобилизацията и "могилизацията" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Движение "Весна" призовава в Украйна да не бъдат изпращани "обикновени момчета", за да гинат за "болните фантазии" на депутати и чиновници