Посланикът на Турция у нас: Има нужда от жива сила, полеви болници и кухни

Двама български граждани са в неизвестност

Views 74144
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари от ефира на БиТиВи, че България е от първите страни, които са се включили да помагат на южната ни съседка след бедствието.

Приоритетна нужда в момента има от екипи, както и от полеви болници и полеви кухни. Важното е хората, които се спасяват от руините да получат медицинска помощ. За съжаление обаче и болници са пострадали от бедствието, разказа Секизкьок. Пострадалите се извозват към други лечебни заведения.

60 000 души работят на терен. 3000 са чуждите екипи. В момента от всички страни по света пристига хуманитарна помощ.

Болката ни е много голяма, изтъкна посланикът на Турция.

Турската нация се е справяла с много бедствия, ние сме устойчива нация, каза Сакизкьок.

Турция е изправена пред огромно бедствие, но дипломатът е оптимист, че страната ще се справи с това предизвикателство.

Двама български граждани са в неизвестност, но няма нова информация за тях.

Последните данни сочат, че в Турция и в Сирия – най-малко 8 100 души са загинали в земетресението, съобщи АФП. Съществуват опасения, че броят на жертвите ще нараства неумолимо.

Броят на загиналите в Турция достигна 5894 души, а в Сирия 2270.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че до 23 млн. души могат да бъдат засегнати от силното земетресение и призова държавите да се притекат на помощ в зоната на бедствието.

На място за помощ за издирване на хора и спасяване, както и преодоляване на последствията и разчистване на разрушенията пристигат спасителни групи от целия свят. Задействан бе и Евроатлантическия координационен център за реагиране при бедствия.

България бе първата страна, която изпрати спасителни екипи, като още в деня на земетресението два самолета „Спартан“ извършиха по два полета до летището в Адана, за да превозят спасители, кучета и техника. В страната вървят няколко кампании за събиране на дарения – на БЧК, мюфтийството и гражданските активисти Манол Пейков и Лазар Радков от фондацията „Капачки за бъдеще“. Вчера кампания откри и ДПС.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган дарява 1 милион турски лири за пострадалите в земетресението, съобщиха от пресцентъра на партията. На фейсбук страница лидерът на Мустафа Карадайъ публикува и специалното послание на Доган към турския народ. В него се казва: „Историята на Република Турция е трасирана от много проблеми и предизвикателства, но тя винаги е намирала изход в единството и заедността на нацията. Самият факт, че за броени часове и дни Р Турция получи солидарността на голяма част от света, говори изключително много за нейния авторитет в съвременния свят. За това признание всички вие имате място и роля. И ние, като представители на Турския свят, се гордеем с това.“

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Полицията в Нова Зеландия откри над 3 тона кокаин, плаващи в Тихия океан

Дрогата е на стойност над 300 млн. долара