Посланик Виталий Москаленко очаква и България да изпрати помощ на Украйна

Views 8788
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Украинският посланик в България Виталий Москаленко се надява и България да предостави финансова или военно-техническа помощ. Страната ни досега оказва дипломатическа и морална подкрепа, заяви пред БНТ украинският дипломат.

За нас е много важно да получаваме поддръжка от международната общност, от ЕС, от САЩ и други демократични страни по две линии: едната е финансово-икономическа помощ, втората е: военно-техническа помощ за оръжия от отбранителния характер, каза Виталий Москаленко.

Той припомни, че доста такива помощи са получени от САЩ, Канада, Полша, Чехия и Прибалтийските страни. ЕС реши да предостави една помощ 1 млрд. и 200 млн. евро. Това е много сериозна помощ, каза посланикът.

Дипломатът увери, че страната му много сериозно се подготвя, тъй като са възможни всякакви варианти.

Подготвяме се много сериозно, тъй като са възможни всички варианти до най-лошия – широко нахлуване на руските войски от всички граници – от страна на Беларус, от страна на окупирания Донбас, да не говорим за Крим – окупираният и акваторията на Черно море, Азовско море. Ние се подготвяме„, каза украинският посланик.

По думите му преместването на руските войски от границите с Украйна е основната дипломатическа задача на Украйна.

Към момента Русия не е отговорила на искането на Украйна за среща в рамките на следващите 48 часа.

Ако Русия предприеме военни действия, ще има сериозни жертви и от двете страни – и от Русия и от нашата страна, която ще се защитава„, каза посланикът.

Украйна няма интерес да спира доставките на руски газ към Европа, каза посланикът на Украйна у нас.

Пълна гаранция за газовите доставки към Европа може да даде само застрахователна полица. Отговор трябва да търсите от Русия. Обикновено тя прекъсва кранчето, както беше през 2008 г. Спирането на доставките от Русия през Украйна може да бъде прекъснато при нахлуването на руски войски„, категоричен е украинският посланик в София Виталий Москаленко.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Една батальонна група не можела да защити националната ни сигурност

Една батальонна бойна група не може да защити националната ни сигурност. Това заяви пред БНР о.р. ген. Димитър Шивиков, бивш командир на 61-ва механизирана бригада. Той изрази учудване, че президентът и министърът на отбраната, които са професионални военни, правят анонси, че не са запознати с термина батальонна бойна група и […]