Поскъпването на водата ще е социално поносимо

News24sofia.eu
Views 6299
0 0

ВиК секторът е свързан с другите икономически субекти и е неминуемо цените да се вдигнат. Няма да бъде нарушен принципът на социална поносимост. Това обясни Ангел Престолски, председател на Съюза на ВиК операторите, пред бТВ.

По думите му са покрити всички изисквания за повишаване на цената на водата, ако не се спазят – има механизъм за наказване на ВиК оператора.

Всичко е премерено и договорено, успокои той.

Европа няма да ни дава средства за ВиК, освен сега, следващият период за даване на средства ще е десетилетие по-късно. Дружествата трябва да поддържат активите и да ги обновяват, обясни още той.

Когато се дават милиони, не значи, че трябва да падне цената на водата, ще се добави още една такса – почистване на отпадъчни води, заради замърсяването на природата, съобщи Престолски.

Той коментира, че дълго време не е говорено за проблемите във ВиК сектора, а един от проблемите е, че млади хора не искат да работят в тази област.

Припомняме, че драстичен скок на цената на водата се очаква в четири града в страната – Велико Търново, Габрово, Плевен и Русе. Рекордно е искането за увеличението във Велико Търново – 45%. Така водата от 2,38 лева за кубик ще стане 3,46. В Русе увеличението се предвижда да бъде с 30 на сто спрямо цената от миналата година, а разчетите на местното вик са до 2026 г. кубик вода да поскъпне с цели 74%.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Задържаха мъж, забил кирка в автомобила на украински бежанци

Извършителят е 38-годишен бургазлия