Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Поредният доклад на ЕК: Борбата с корупцията буксува

Борбата с корупцията буксува, законодателните промени за отчетност на главния прокурор са в задънена улица и няма достатъчно свобода за медиите – това са констатации от редовния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона у нас.

Документът бе разпространен днес от Европейската комисия, той обхваща периода от публикуването на предишния доклад – 30 септември 2020 г. до края на април 2020 г.

Докладът отбелязва, че по отношение на корупцията по високите етажи на властта, случаите на разкриване остават малко и въпреки засилената разследваща дейност остават ниски окончателните присъди по отношение на оповестени вече разследвания.

Не са приключили законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор, като докладът отчита предложението за създаване на нова фигура на прокурор, който да контролира главния, но и решението на Конституционния съд, че промяната противоречи на Основния закон.

Комисията отчита, че съдебната реформа в България е постепенен процес с важни последици за независимостта на съдебната система и корелацията й с общественото доверие.

„В резултат на това предизвикателството с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор остават. Проблемите, свързани със състава и функционирането на Висшият съдебен съвет също остават„, се сочи в доклада.

Изказва се и загриженост за състава и функционирането на Висшия съдебен съвет, тъй като не са приети реформите за неговия състав и функциониране в рамките на новия проект за Конституция. Отчита се и че главният инспектор и инспекторите към Главния инспекторат на ВСС продължават работата си, въпреки че мандатът им е приключил преди повече от година – април 2020 г.

Изказва се и безпокойство за назначенията на съдиите на по-високи позиции, които, според Комисията, не се извършват по прозрачна процедура и след конкурс.

Дигитализацията на правосъдието все още изостава. Има проблеми с ефективността на мерките, свързани с интегритета на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетелите, където няма специална регулация.

Пандемията засегна икономически медийния плурализъм и защитата на журналистите, особено в регионалните медии, но няма специфични мерки в тяхна подкрепа, се казва още в доклада, който отчита „стеснено пространството за гражданското общество“ и продължаващи тежки условия за работа на журналистите при неясна медийна собственост. Липсата на прозрачност на медийната собственост остава обезпокоителен. Работната среда и безопасността на журналистите не са се подобрили.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пентагона поздрави Атанас Запрянов за поста и обсъди помощта за Украйна

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на международната сигурност Селесте...

Сунак впряга британците на работа с по-строги правила за болничните

Британското правителство ще се стреми да затегне правилата за...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Турция неутрализирала 4 кюрдски бойци в Ирак

Турските сили за сигурност неутрализираха четирима бойци от Кюрдската работническа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img