Поне на първо четене: НСО ще охранява по-малко политици и магистрати (ОБНОВЕНА)

Views 9371
0 0

Парламентарната комисия за контрол над службите прие на първо четене и двата проекта за промени в Закона за НСО. Проектите са на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ като с тях се предвижда ограничаване на кръга от лица, които използват охрана от службата и специализиран транспорт.

Според текстовете службата трябва да охранява само „тримата големи“ – президента, премиера и председателя на Народното събрание.

Извън кръга на охраняваните лица остават главният прокурор, президентската администрация, членовете на Министерския съвет и кметът на София.

Остър спор предизвика възможността българският патриарх да не бъде охраняван от НСО.

Как патриархът е важен за националната сигурност. Каква част от националната сигурност е той. Източното православие ще спре да съществува? За радост на всички и най-вече на българския данъкоплатец специализиран транспорт или охрана на религиозен водач просто намирам за безобразие това„, каза Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Очакват се вълни на тероризъм. В основата на съвременния тероризъм има много силна религиозна вълна, поради което този тип религиозни ръководители са по-застрашени от обикновените граждани„, каза от своя страна Николай Радулов от ИТН.

Искам да ви предупредя нещо. Може веднъж на 20-30 години да се случи нещо непредвидено и тогава ще си задаваме въпроси защо сме съкратили, ограничили и така нататък„, каза Атанас Атанасов от „Демократична България“.

В нашата Конституция, г-н Хаджигенов единствено православното вероизповедание е споменато като традиционна религия в Република България. Не смятам, че това особено би затруднило НСО„, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Аз предлагам да се обмисли възможността да има възможност този човек да бъде охраняван. Православието е религията в Конституцията. Оттам нататък считам, че патриархът е символ на държавата. Но след като вие го приемате по друг начин гласувайте го и го махнете„, каза генерал Емил Тонев, началник на НСО.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ЦРУ: Иранци са планирали терористичен акт в България

Плановете са осуетени