Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Получаваме 1 млн. ваксини през април

През април месец България ще получи около 1 милион или повече ваксини срещу коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на компресорна станция „Лозенец“.

Борисов каза още, че другата седмица ще ни бъдат доставени над 200 000 ваксини срещу коронавируса.

Той предложи да предоставят 5000 ваксини на Македония, за да покажат солидарност със съседката, въпреки че „те много обичат да ни обиждат“.

Ще предложим 5000 ваксини да изпратим за Република Северна Македония – като истински приятелски жест за здравето на хората. А през април ще получим повече от милион ваксини съм убеден, добави Бойко Борисов.

Премиерът се похвали, че България е преодоляла най-тежката финансова криза, като подчерта, че страната ни е отчела най-високия БВП за всички времена.

Преодоляхме мигрантската криза. Единствената държава без нелегални имигранти. Преодоляваме в момента пандемичната криза, заяви той.

Премиерът присъства на виртуално подписване на договора за газохранилището „Чирен“.

Разширението на газохранилището „Чирен“ е ключово за енергийната ни диверсификация и за либерализацията на пазара. То ще даде възможност да съхраняваме огромни количества природен газ, доставен на конкурентни цени. А изградената до момента инфраструктура ни дава възможност да транспортираме този газ във всички посоки. Всичко това ще носи печалба на държавата, то е 100% собственост на България и гарантирано ще остане такава докато ние управляваме, заяви Борисов по време на видеоконферентната церемония за сключване на договора за проектиране на надземните съоръжения на газовото хранилище „Чирен“, които са част от мащабния проект за разширяване капацитета на газохранилището.

Договорът на стойност от близо 5,3 млн. лв. беше сключен между представители на „Булгартрансгаз“ и на изпълнителя „ПГХ ЧИРЕН-ИНЖЕНЕРИНГ“ ДЗЗД, в който участват дружества от Германия, Словакия и България. В рамките на следващите 10 месеца изпълнителят ще има за задача да изработи инвестиционният проект за изграждането на надземната част за разширението на газохранилището, която включва: нова компресорна станция с прилежащи съоръжения, газо-измервателно съоръжение, възли за сепарация, подгряване и осушаване и др.

От днес започваме да следим сроковете, неотстъпчиви сме, в България се строи на пълни обороти, категоричен беше премиерът Борисов.

Разширението на ПГХ „Чирен“ е „проект от общ интерес“ за Европейския съюз и приоритетен проект на инициативата „Три морета“. Целта му е да бъде увеличен капацитетът за съхранение от 550 млн. м3 на 1 млрд. м3 и капацитетите за добив и нагнетяване от 3.5-4 млн. м3 дневно до 8-10 млн. м3 дневно, което е 60% от пиковото национално потребление. Планира се изграждането на всички съоръжения да завърши до средата на 2024 г.

Години наред България ще получава транзитни такси от преноса на газ, които ще са от полза за поколения напред, изтъкна министър-председателят, който направи оглед на строително-монтажните работи на модернизацията на компресорна станция „Лозенец“.

Там се изграждат два нови газотурбокомпресорни агрегати, които са от най-ново поколение, производство на американската компания Solar Turbines.

Борисов напомни за последователните усилия на правителството страната ни да не бъде само обикновен краен клиент на газовия пазар.

Борихме се много, благодарен съм на Европейската комисия, приоритизирахме газовия хъб Балкан, надграждаме нашата енергийна система и направихме модерна инфраструктура, посочи Бойко Борисов.

На псевдодемократите не е нужно да се доказваме колко добри евроатлантически партньори сме, неслучайно имаме най-добрите компресори, категоричен беше премиерът.

Всеки ден от тази седмица между 38 и 40 млн. куб. м. газ са пренесени през нашата газопреносна система във всички направления, включително за румънския, сръбския, гръцкия пазар и за пазара на Република Северна Македония, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Нека българите видят огромните мащаби. Това са най-добрите американски компресори, свръхмодерни и най-скъпи. За да има тази технологична възможност, ние сме мислили, проектирали и изградили, подчерта премиерът Борисов.

В момента на компресорна станция „Лозенец“ тече вторият етап от модернизацията на компресорните станции от газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Проектът е ключов и осигурява ефективния и екологосъобразен пренос на природен газ.

През първия етап на проекта „Модернизация на КС „Лозенец“, КС „Странджа“, КС „Ихтиман“ и КС „Петрич“ в периода 2015 – 2016 г. бяха монтирани по два агрегата на станциите „Странджа“ и „Лозенец“ и по един – на станциите „Ихтиман“ и „Петрич“. За реализацията на тази част от проекта „Булгартрансгаз“ ЕАД инвестира 220 млн. лв.

През 2019 г. стартира изпълнението на втория етап на модернизация на компресорните станции „Петрич“, „Лозенец“ и „Ихтиман“, по който се монтират общо 4 нови нискоемисионни компресорни агрегата. През февруари тази година беше въведен в експлоатация монтирания агрегат на КС „Петрич“, който е тип Taurus 70. Продължават строително-монтажните работи и по другите две компресорни станции, като ще бъдат монтирани два агрегата на КС „Лозенец“ от тип Mars 90 и един агрегат на КС „Ихтиман“ от тип Taurus 70. Те ще бъдат въведени в експлоатация до края на трето тримесечие на 2021 г.

По-рано Борисов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектираха ремонта на участъка от АМ „Тракия“ между връзката за АМ „Марица“ и пътен възел „Чирпан“. Борисов съобщи, че в рамките на следващата седмица ремонтът ще завърши и движението по отсечката ще бъде възстановено.

Борисов и Нанков направиха оглед на финалните дейности по 6-километровия участък от магистралата, част от общо 16,5 км от АМ „Тракия“, които се обновяват в момента.

След 3-4 дни българските граждани ще карат реално по нова магистрала, изтъкна премиерът и посочи, че асфалтът, който се полага в участъка, може да издържа натоварване от 12,5 тона на ос. „Мантинели, мрежи, канавки, основа, всичко е ново. Навремето го направиха така, че си оставиха ръцете„, добави министър-председателят.

С пускането на движението в ремонтирания 6-километров участък трафикът в посока Бургас ще преминава от пътен възел „Чирпан“ по третокласния път III-664 през околовръстния път на Чирпан и по път II-66 Чирпан – Стара Загора до пътен възел „Чирпан – изток“, където ще се връща на автомагистралата, и обратно.Ремонтните дейности на 10-колометровата отсечка до пътен възел „Чирпан – изток“ се предвижда да завършат до 17 април.

Строителните дейности в 16,5-километровия участък са част от започналия през октомври 2020 г. поетапен ремонт на общо 52 км от АМ „Тракия“. В края на декември приключи обновяването на 12 км от АМ „Тракия“ в двете платна, между пътните възли „Белозем“ и „Оризово“. Трасето е с нова асфалтова настилка, подобрено отводняване, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи. В платното за Бургас през миналата година беше обновен и 2-километров участък между км 198 и км 200. Целта е след като завърши ремонтът на 16,5-километровия участък, да продължат дейностите в последните 24 км до пътен възел „Стара Загора“.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон: Русия не може да опази рафинериите си от украинските дронове

На 17 март служител на украинското разузнаване съобщи, че...

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Пиарът на ГЕРБ: Тези хора нямат връзка с реалността! (ВИДЕО)

Пиарът на ГЕРБ изригна след обръщението на Николай Денков...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Шефът на СДВР не вижда нужда от проверка за връзки на Любомир Янев с Нотариуса

Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов, снимка: ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img