Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Политолози за формулите и гаданията за новото правителство

Снимка: архив БГНЕС

Единствената възможна формула за съставяне на кабинет е около трите партии на протеста – ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. За момента най-логичната подкрепа изглежда от БСП. Toва заяви политологът проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ.

За да се разбере какво ще стане по време на утрешния ден, човек трябва да има повече гадателски способности, отколкото анализаторски. Формулите на едно мнозинство не са толкова много, след като имаме опита на предишните избори на 4 април, обясни Тодоров.

По думите му има поне две партии, които са в известна изолация, а всички останали не биха желали да правят каквато и да било коалиция с тях.

Според него страната се намира в криза на политическото представителство. Избраните Народни събрания се оказват все по-малко представителни в сравнение с преди.

Няма как да се съставят правителства без подкрепата на парламента и да не достига до повече от половината депутати, за да оцелее правителството, подчерта Антоний Тодоров.

Той е на мнение, че има едно огромно очакване ГЕРБ да бъдат в опозиция. Ситуацията се променя и трябва да се промени, защото стигна задънена улица, уточни политологът.

Трябва разговор между партиите, които искат промяната, че вървят в правилната и очакваната посока. Ако не го направят, ще провалят поредния шанс за съставяне на правителство, каза Тодоров.

Промяната изисква известно съгласие, което ще бъде доста проблематично, добави той.

Политологът Антоний Гълъбов, който също присъства в студиото на БНТ, добави, че в момента се намираме в новото шоу на сценаристите. Формулата е, че ИТН не желае да бъде пакетиран с ДБ и ИСМВ за съставянето на кабинет. Щял да бъде предложен кабинет и ако не получи подкрепа, онези, които не са го подкрепили, ще трябва да носят политическата отговорност за нови предсрочни избори, посочи Гълъбов.

Много спешно трябва да има клинична пътека за лекуване на политическа безотговорност, настоя Антоний Гълъбов.

Изборите на 11 юли били с най-ниската избирателна активност. Самият факт, че партиите отказват да говорят за това показва, че кризата е множествена и се намираме в състояние на демократичен дефицит. Служебното правителство вместо да се опита да намали тези проблеми, ги задълбочава, изтъкна Гълъбов.

Когато се преодолее кризата, фигурата на служебното правителство трябва да отпадне от Конституцията. Това, което трябва да наблюдават хората утре, е по какъв начин ще бъде формулиран дневният ред на Народното събрание, посочи Гълъбов.

Според него отново ще станем свидетели на абсолютно същото политическо говорене.

Той не очаква ИТН да обявят правителство по време на откриване на Народното събрание, а когато президентът връчи мандата.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака,...

САЩ прехвърлят войски в Сирия и Ирак

Командването на САЩ премества допълнителни сили в Близкия изток...

БСП отрече Стефан Димитров да е бил неин кандидат за депутат

БСП отрече Стефан Димитров да е бил неин кандидат...

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img