Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Политолози: Уверено вървим към предсрочни избори

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров

Сценарият за предсрочни парламентарни избори е все по-вероятен заради втвърдяващия се тон между „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Прогнозата е на политолозите доц. Антоний Гълъбов и доц. Петър Чолаков.

Според Гълъбов изявата на Слави Трифонов вчера във Facebook е била по-скоро насочена към избирателите на ИТН и своеобразна подготовка за нови избори. В този вариант ИТН ще се опитат и най-вероятно ще успеят да прехвърлят отговорността за липсата на правителство на другите политически партии.

Запътването на ИТН към нови избори личи и в поведението на парламентарната им група и по-точно в това, че реално все още Народното събрание не се е конституирало – има избрани само временни комисии, редовните не са започнали работа, отделно на това ИТН няма нито един внесен законопроект до този момент.

Антоний Гълъбов не определя случилото се като срещи между ИТН и останалите парламентарно представени партии като консултации. Това, което излиза от там е декларативно съвпадение на позиции в дългосрочен хоризонт, в законодателен план, но не и като програма за управление на правителство. Отделно на това вместо да се вижда сближаване на позиции, наблюдава се точно обратното, според Гълъбов.

Реално според Гълъбов обаче избирателите на Слави Трифонов очакват именно такова поведение от своя лидер и избраниците си. „Това е корпоративна стратегия, която е много добре подплатена и в никакъв начин не е инфантализъм.“ Гълъбов отново обясни, че целта на проекта на Слави Трифонов е разбиване на политическото представителство, а радикалните им избиратели очакват именно това – блъскане на системата.

Въпросът обаче е какво ще стане със страната междувременно, подчерта Антоний Гълъбов.

Петър Чолаков обясни, че последните дни сочат към предсрочен вот. На моменти изглежда, че облаците се разсейват и се появява светлина на хоризонта по посока формиране на редовно правителство. След това обаче бурите се сгъстяват и вървим към сценарий за предсрочни избори. Това е най-вероятно, защото тонът доста се е втвърдил„, уточни той. Ако има шанс за реализиране на мандат, то това е с първия за „Има такъв народ“. Чолаков не очаква да има правителство изобщо, но и нищо толкова страшно няма в трети избори.

Най-големият кошмар за „Има такъв народ“ би било да ги заподозрат в колаборация с ГЕРБ. Това би се случило дори и при излизане на депутатите от пленарна зала в петък и падащ кворум за гласуване на правителство. Според Чолаков без ИТН да имат твърдата подкрепа на ДБ, се отива към предсрочни избори, а такава подкрепа е малко вероятно да има.

В такъв случай може и мандатът да бъде върнат, поясни Чолаков. Какво би станало на едни следващи избори, това би било трудно да се предвиди и Чолаков не се ангажира с прогноза.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Транспортното министерство договаря пряко купуването на 35 влака по ПВУ

Защото подадените оферти не отговарят на изискванията

Англия иска да забрани продажбата на цигари на родените след 2009 г.

Властите твърдят, че законопроектът ще създаде „първото поколение без тютюнев дим“

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img