Политолози спорят за новите мнозинства

Views 58279
0 0

Трима политолози в студиото на БНТ – Даниел Смилов, Георги Харизанов и Слави Василев – коментираха какъв ще е бъдещият парламент, новия проект на Кирил Петков и Асен Василев, както и кой с кого е коалиция. На няколко пъти в разговора Смилов и Василев влязоха в пряк спор с Харизанов заради ГЕРБ. Разговорът започна с новия проект:

Според политологът Слави Василев бившите министри Кирил Петков и Асен Василев действат самостоятелно и това не е партията на президента. От своя страна политологът Даниел Смилов смята, че този проект има потенциал да взема от други партии, включително от партиите на статуквото. Той цитира социологическите проучвани от вчера: Ако в следващия парламент ГЕРБ и ДПС биха имали толкова места, които в предходното НС, няма да са в състояние да управляват, мнозинството ще е същото като в 46-то, но ще се промени подредбата, а ИТН са загубили част от електората си.

Георги Харизанов, политически анализатор, посъветва Смилов да отиде да види в Кърджали как се гласува, а Смилов му отговори, че има връзка между двете партии. Ако регулаторите се погледнат – голяма част са назначени с мнозинства между ГЕРБ и ДПС, контрира Смилов.

Слави Василев се върна на новия проект на Кирил Петков и Асен Василев – той каза, че не смята, че могат да се превърнат в политическа сила на този етап. Харизанов се включи, че Василев не е дал сигурен отговор, а че мисли, толкова време мислеше за Спецов (Румен Спецов, шеф на НАП), че ще трябва да почакаме повече, а Слави Василев му каза, че Харизанов обича интригите, което е моделът на ГЕРБ„.

Същественото е, че ГЕРБ си е отишла, отговори му Слави Василев. Промяната е факт, разбирам защо не ви хареса, категоричен бе той. Никой няма да направи коалиция с ГЕРБ и в следващия парламент, съгласявам се с тезата на Даниел Смилов, добави Слави Василев.

Самият Смилов уточни, че доверието към Бойко Борисов е по-малко, а партията му има по-висок рейтинг от самия лидер. ИТН застанаха зад принципна позиция, която да стъпва на плаващи мнозинства. Те се заявяват като борци срещу модела Борисов, а се държат на този модел – това е принципно противоречие, смята той.

Слави Василев смята, че ИТН не са загубили времето на избирателите, давайки пример с управлението на Сакскобургготски. ИТН имаха желанието да управляват, но голямото его и липсата на опит в политиката ги доведе до това. Харизанов е на обратната теза: ИТН не искаха да управляват с такъв проектокабинет.

Харизанов смята, че ДБ ще имат проблем и трябва да се мисли за сложни мнозинства. Слави Василев добави, че истинското деление не е между ляво и дясно, а партията на Кирил Петков може да расте, ако дръпне гласове или е заедно с партиите на промяната.

Имаше и спор за партиите на промяната – за Слави Василев те са всички без ГЕРБ и ДПС, а Харизанов го пита дали „БСП е партия на промяната“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Нина Александрова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Няма удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност на софтуера за преброяване

Софтуерът за преброяването не е минавал през удостоверяване за мрежовата и информационна сигурност. Това обясни пред БНР Красимир Симонски от Държавната агенция „Електронно управление“. Като причина за затрудненията по електронното преброяване на НСИ той посочи хакерски атаки. Симонски обясни, че още при изграждането на системата НСИ са поискали становище дали […]