РЕКЛАМА

spot_img

Политолози: Няма опасност от разпад на кабинета

Снимка: архив БГНЕС

Политолози и експерти се обединиха в общ аналитичен клуб за прогнози Examiner. Участниците в него бяха представени на пресконференция в БТА – председателят е медийният експерт Джими Найденов, секретар Татяна Буруджиева, участват още Димитър Диманов, Димитър Иванов, Румяна Коларова, Юлий Павлов, Юрий Асланов и различни експерти по конкретни теми.

Днес бе представен анализ на политическата обстановка в страната – темата “100 дни от управлението на правителството на Кирил Петков”. Следващите анализи ще са по актуални теми, като всеки месец Клубът ще представя анализ за политическата обстановка в България – според важността на темата.

Буруджиева обясни, че в анализа, както днес, така и в следващите – ще се представят само общите позиции, по които политолозите нямат разногласия и са приети от всеки автор, а под внимание са взети основни предмети на качеството на живота – право, икономика, финанси, влияние върху обещанията и действията, влияние на външни и вътрешни фактори и не на последно място модела на управление.

Анализът за 100 дни управление на кабинета Петков на групата политолози е следният:

– Няма очаквания от разпад на управляващата коалиция до края на година, но остава въпросът при непредвиден катаклизъм

– Всички фактори на напрежение в коалицията може да се минимизират със смяна на министри

– Липсата на решителни действия по справяне с кризите е притеснителна заради нагласите в обществото и това се изостря

– 100-те дни не дадоха спокойствие на правителството, налице е разминаване не само на дневния ред на обществото, а основна причина за проблемите и дефектите в правителство е липсата на идейна основа поради хетерогенността в правителство. Създава се усещане за парцелиране на работата на МС, без яснота какъв ще е резултатът от всяко политическо действие.

Юрий Павлов направи кратък анализ, попита знаем ли “Какво е камила”, а отговорът му “кон, рисуван от колектив”. Надявам се поне камилата ни да е едногърба, каза той в кръга на шегата, визирайки, че в правителството хората са без партийни пристрастия. По негово мнение обаче позицията на правителството на правителството е проевропейска и това се одобрява от мнозинството от българските граждани.

Анализаторът Димитър Иванов постави акценти по два основни проблема – енергетика и здравеопазване – по първият за него битовите потребители са получили успокоение за ниски сметки, енергийната система е била стабилизирана, капитализирана, а второто действие е смяна на регулаторната рамка с мораториум и ръководството на КЕВР. “Липсата на конкретни идеи в справянето с енергийната криза, която не е български продукт, но влезе в страната след ефектите на зелената сделка и не виждаме елемент, който да показва, че правителството има ясен анализ как ще се балансират ефектите в нея”, посочи той. За здравеопазването – за 100-те дни той анализира – отпадане на пета вълна на коронавируса, но много критика недоволство на обществото от състоянието на здравната политика. Ние не видяхме по-общи идеи за реформа, които да формират една перспектива, каза той.

Румяна Коларова постави четири акцента в работата на правителството – разпад на традиционни партии и липса на партийност при функционирането на правителството, ПП не прави усилия да се структурира като партия, ИТН е в процес на ерозия. По думите й “в рамките на всеки един от електоратите правителството е тръгнало със скептичност“. Трети извод – всички министри са неразпознаваеми, освен трима – четирима, но трупат негативите от всички останали. В оценката се отчита и ролята на служебните кабинети като допълнително усложнили задачата на правителството, тъй като по време на управлението на двата кабинета освен спешните планове за страната нямало реални действия и правителството заварило държавата в условия на свободно падане.

Не на последно място експертите коментираха войната в Украйна и българската правителствена политика.

За Димитър Иванов – 1/3 от този период е минал под знака на войната, позиционирането на България в общата европейска и евроатлантическа политика ще е важен знак на това как българското мнозинство ще задържи своето съществуване. Това е външно-политическият ефект на войната, но има ефект върху инфлацията и опасността от стагнация от България и Еврозоната, предвид нарастващите енергийни цени. Трябва да си намерим мястото в какви политики се дефинираме в общия формат НАТО-ЕС”, каза той.

България е най-силно заплашена от войната, нашите инициативи там са от ключово значение за съществуването ни и затова трябва по дейна политика, която да спре руската инвазия“, добави Иванов. За него е много важно – дори затваряне на въздушното пространство на Украйна или военна помощ.

Юрий Асланов обаче заключи, че затварянето на въздушното пространство на Украйна ще доведе до разширяване на войната и директен сблъсък НАТО-Русия.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
spot_img
spot_img

Още от рубриката

Русия използва турския национализъм, за да разшири влиянието си в Южен Кавказ

Резултатът от военната операция, започната от Азербайджан срещу Армения...

9 държави искат от ЕС мерки срещу миграцията

Лидерите на девет южноевропейски държави призоваха в петък Европейския...

Русия има доказателства, че Киев иска да превземе Запорожката АЕЦ

Специалните части на Силите за специални операции на украинските...

Украйна маха унгарската OTP от спонсорите на войната

Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) на Украйна,...

Донев: Властта ползва службите за лични цели

Обвинения към управляващите хвърли в "Панорама" по БНТ Гълъб Донев -...

Джан Яман отново в центъра на скандал

Миналата година Джан Яман отлетя за филмовия фестивал във...

Инджи от „Перла“ чака дете от богаташ

Турската актриса Сонгюл Йоден стана популярна у нас, след...

Бандата на застреляния от полицай циганин Светльо вилняла месец и половина в София

Удряли дамите с метална тръба по главата, за да им отмъкват чантата и златните накити
spot_img

Продължете да четете

Любомир Дацов: Политиците не знаят как да приемат еврото

Масово на политическо ниво политиците не разбират какво трябва...

Заловиха каналджийка с 21 мигранти на Подбалканския път

Заловиха 21 мигранти от палестински произход на Подбалканския път,...

Първо в News24sofia.eu! Погребаха 18-годишния обирджия Светльо Младенов, има напрежение в квартал между полиция и роми (ВИДЕО)

В квартала има засилено полицейско присъствие както на полицията така и на жандармерията

Нинова обвини бившия областен управител на Сливен в измама с билбордове на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини бившия областен управител на...

Затвориха за движение Кримския мост за тази нощ

Движението на автомобили по Кримския мост беше блокирано за...

Основните храни и повечето плодове и зеленчуци поскъпват при цени на едро

С 0,992% се повишава тази седмица индексът на тържищните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

spot_img

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img