Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Политолог: Реална остава опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение

Доц. д-р Искрен Иванов, снимка; БНР

Това, което се случва в момента в Русия и тези действия на руския президент доказват, че конфликта в Украйна е война, а не специална операция, както я наричаше Путин в началото. Когато става дума за война, влизат определени правила за водене на война – те са в сила от момента на обявяване на война. Това означава, че на един по-късен етап държавата, която е водила война, може да бъде подведена под отговорност по силата на международното право, че не е спазила тези правила. Те регламентират човешките права и човешкото достойнство.

Това заяви в интервю пред БГНЕС доц. д-р Искрен Иванов, политолог и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Иванов обясни, че събитията в Буча и Изюм са показали, че Русия на няколко пъти по силата на международното право е извършила престъпления срещу човечеството.

Ако наистина тази частична мобилизация е тълкувана като война, то това означава, че Русия може да бъде държана на по-късен етап отговорна за военни престъпления“, каза той.

Политологът отбеляза, че плановете на Путин и неговите съветници радикално са се объркали, защото са мислили, че в рамките на две седмици е можело да овладеят цяла Украйна, но в последствие това се е оказало невярно.

С помощта на Запада, Украйна предприе контраофанзива, която заплашваше териториите, които са под руски контрол. След като плановете на Русия се объркаха, стигнахме до сегашната ситуация“, категоричен е той. Оттук нататък съвсем реална остава опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение. „Ние видяхме от речта му, че той директно обвинява Запада за всичко, и по-конкретно САЩ, и на няколко пъти каза, че не блъфира, и че Русия ще се защитава по начин, по който намери за добре“, обясни Иванов.

Светът е една стъпка по-близо до трета световна война. „Оттук нататък от Русия зависи по какъв начин ще действа, очаквам до 2-3 дни да стане ясно какви допълнителни стъпки ще бъдат предприети след частичната мобилизация, как ще се разгърнат бойните действия, но тази частична мобилизация свидетелства за това, че Русия изчерпва стратегическите си решения и за нея най-важното е да спечели тази война, защото иначе е възможно да се стигне до последици, които окончателно да подкопаят нейния авторитет като велика сила и като регионална сила“, посочи той.

Политологът обясни, че ходът на руския президент не е ход на отчаяние, а ход на неотстъпчивост.

Самият факт, че той продължава да бъде толкова неотстъпчив в действията си, че продължава да бъде толкова непреклонен, означава, че той е готов да заложи на всякакъв вариант, включително и на най-радикалните действия“, каза той. Това показва опитът на Русия да покаже на Запада, че няма да приеме загуба.

Политологът вижда три сценария, на които можем да сме свидетели оттук нататък: първият е Русия да загуби предимството си – поради факта, че е възможно Америка да снабди Украйна с оръжия и това да позволи на Украйна да предприеме нова контраофанзива.

При втория сценарии ако се стигне до продължителни военни действия, Москва може да прибегне до използване на оръжия за масово унищожение – не е задължително това да става с тактически ядрени оръжия, на тази етап Путин може да е готов да го направи, но военните не са„, категоричен е той. Третият сценарий по-скоро обхваща хората в Русия – осъзнаване на хората, че този режим на управление е по-скоро опасен. Политологът обаче смята, че този вариант е малко вероятен, защото хората в Русия нямат гражданско общество, те нямат култура на протестиране, а и освен това Путин се е погрижил обкръжението му да се състои от хора, които са му верни и не биха предприели действия срещу него.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай насърчава евтините сватби, за да стимулира раждаемостта

Младите двойки в Китай, които планират "евтини" сватби, вместо...

Нигерийската армия спаси отвлечените ученици от щата Кадуна

Нигерийската армия спаси ученици и служители, които бяха отвлечени...

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

В Малави обявиха бедствено положение заради сушата

Малави обяви бедствено положение заради тежка суша, която засяга...

Реакции на ЕС, Франция, Германия и ООН на нападението в Подмосковието (ВИДЕО)

ООН следи ситуацията около стрелбата в концертната зала „Крокус сити хол“

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img