Politico: САЩ не изключват Русия да използва химически оръжия в Украйна

Екип на News24sofia.eu

Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални

Views 4827
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън смята, че Русия може първа да използва химически оръжия в Украйна, преди да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО, ако руските войски продължат да губят позиции.

Това съобщи Politico, позовавайки се на шест добре осведомени източника, включително високопоставени служители на Пентагона.

Според събеседниците на изданието САЩ не разполагат с разузнавателна информация, която да подсказва, че подобна атака в Украйна е неизбежна. Много американски служители в областта на отбраната смятат, че през зимните месеци бойните действия ще се забавят и че никоя от страните няма да успее да си върне значителна територия.

Но ако загубите на бойното поле продължат или руската армия се срине напълно, някои високопоставени служители, занимаващи се с въпроса, смятат, че Москва може да прибегне до използването на химически оръжия – включително такива, свързани с отравянето на опозиционния активист Алексей Навални.

Един от служителите заяви, че подобна атака би могла да включва използването на вещества, които лесно могат да бъдат скрити, което би затруднило обвиняването на Москва. Длъжностни лица и експерти заявиха, че някои химикали могат да бъдат използвани при нападение с масови жертви – те могат да се превърнат в аерозол или да се използват в боеприпаси, за да наранят голяма група хора.

Съветът за национална сигурност на САЩ отказа да коментира.

САЩ смятат, че Русия инвестира в изграждането на своя потенциал за производство на химически оръжия. Според сътрудник на Конгреса, с когото са разговаряли репортерите на Politico, тази есен сенаторите са били информирани за запасите от химическо оръжие на Русия и за произтичащата от това заплаха за Украйна.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Общественият съвет при ЦИК посочи основната слабост на Изборния кодекс

„Основна слабост на изборното законодателство в България е неговата нестабилност. Обществеността привикна Изборния кодекс да се променя „на парче“, в „дванайсет без пет“ заради станали неотложни проблеми, а нерядко и по конюнктурни съображения. Изборната реформа да се предшества от широк публичен дебат между всички заинтересовани участници от политическия спектър, изборната […]