Показаха видео с полицейско насилие от Мемфис

Разследване на смъртта на Тайър Никълс

Views 2038
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Властите на американския град Мемфис публикуваха видеозапис от полицейска камера и видеонаблюдение, на който се вижда спирането на пътя на 7 януари и жестоката полицейска разправа, довела до смъртта на 29-годишния Тайър Никълс, съобщи Си Ен Ен.

На една от камерите – дистанционно управлявана камера, монтирана на стълб в квартала, където полицаите са заловили бягащия Никълс след първоначалната конфронтация – се вижда как Никълс е ударен от полицаите поне девет пъти без видима провокация.

Когато камерата се обръща за първи път към мястото на инцидента, се вижда как офицер блъска силно Никълс на асфалта с коляно или крак. Никълс е издърпан за раменете, след което е ритнат два пъти в лицето.

Видеозаписът от камерата за носене на тяло, публикуван при насилственото спиране на движението и ареста на Никълс, показва хаотична сцена, в която полицаите крещят понякога противоречиви команди, уточнява Ен Би Си.

В първия от четирите публикувани видеоклипа Никълс е на земята настрани, докато един служител държи едната му ръка, а втората е под него и друг служител държи тази ръка към земята.

Докато ръцете му са държани и притискани, полицаите крещят да сложи ръцете си зад гърба или „ще ти избия а– ната!“ и да „легне„, както и че ще бъде удрян с електрошок. На моменти те крещят един през друг едновременно, показва видеото.

Аз съм на земята!“ Никълс се чува да казва във видеото. Друг офицер крещи „по корем!“. Миг по-късно един от офицерите го напръсква в лицето с нещо, което изглежда е лютив спрей, а той се освобождава и побягва.

В третия видеозапис офицерите крещят „дай си ръцете„, като единият офицер държи едната му ръка и изглежда го дърпа нагоре. Другата ръка на Никълъс изглежда е с длан надолу на земята и поддържа тялото му.

След това офицерът с тази телесна камера започва да го удря с палка, крещейки „дай си ръцете„, се вижда на видеото.

На видеозаписа от камера, монтирана на стълб, който няма звук, се вижда как полицаите държат Никълс, докато друг полицай го удря многократно в областта на главата или лицето, докато Никълс – все още държан от полицаите – не припада.

В случая на Никълс срещата започва със спиране на автомобила, за който полицията първоначално казва, че е по подозрение за безразсъдно шофиране. Първоначално между Никълс и няколко полицаи е имало пререкание и е бил използван лютив спрей, заяви в четвъртък окръжният прокурор на окръг Шелби Стив Мълрой.

След това Никълс побягнал пеша и се стигнало до втора схватка – и тогава Никълс получил тежките си наранявания, каза Мълрой. След ареста Никълс се нуждае от хоспитализация и умира на 10 януари.

Дейвис заяви, че полицията не е успяла да открие нищо, което да обоснове вероятната причина за безразсъдно шофиране от страна на Никълс преди фаталния му сблъсък с полицията.

Полицейските управления в Лос Анджелис, Минеаполис, Нешвил, Милуоки, Сиатъл, Денвър, Далас, Ню Йорк и Атланта съобщиха пред CNN, че или следят отблизо събитията в Мемфис, или вече са изготвили планове за действие в случай на мащабни протести или безредици.

Мемфис ще продължи да работи с лидерите на общността и организаторите преди публикуването на видеото с надеждата да потуши евентуални опасни протести – заяви заместник-председателят на градския съвет Джей Би Смайли-младши.

Това не попречи на протестиращи да се съберат след публикуването не видеото.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Нетаняху: Ще отговорим на насилието