Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Подписахме ключови документи за 5G мрежите и ядрената енергия със САЩ

България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. Това стана в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка.

Помпео изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира сигурността на НАТО.

По негови думи защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи във всички държави членки на ЕС и НАТО.

От своя страна българският премиер заяви, че се подписва декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели.

По негови думи това са изключително важни сфери.

Борисов напомни, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората.

С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни, посочи той.

Относно енергетиката премиерът заяви, че вече имаме реална диверсификация на природния газ.

Той изтъкна, че на пълни обороти се изгражда газовата връзка с Гърция, по която може да се пренася втечнен природен газ от различни източници.

Премиерът напомни, че от 2019 г. до България достига втечнен природен газ от САЩ по настоящата газопреносна мрежа. Разполагаме с най-добрите компресорни станции, реверсивни и можем да кажем, че успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток – Запад към Юг-Север, подчерта премиерът.

Борисов напомни, че Зелената сделка върви с ускорени темпове, като целта е до 2050 г. ЕС да е постигнала климатична неутралност.

От своя страна заместник-държавният секретар Кийт Крак изтъкна задълбочаването на взаимоотношенията на България и САЩ в областта на сигурността на мрежите от пето поколение. Той посочи, че двете страни задълбочават своето сътрудничество също в областта на военното дело, отбраната и енергетиката.

Според него моментът е исторически.

Крак и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на България и САЩ по въпросите на сигурността на 5G мрежите. Принципите, които споделяме като партньори в НАТО и ЕС – прозрачност и сигурност, се допълват с върховенството на закона, което е важна предпоставка за изграждането на сигурни мрежи, изтъкна Желязков.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на България и правителството на Съединените американски щати за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели. Според Петкова документът ще даде добра база за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни.

Съвместното изявление относно 5G мрежите е продължение на разговорите на най-високо равнище във Вашингтон през ноември миналата година, когато българският премиер се срещна с американския президент Доналд Тръмп. Следващата стъпка бе направена при провеждането на Стратегически диалог между България и САЩ в началото на тази година. Настоящият документ изразява желанието на двете страни да си сътрудничат по въпросите на сигурността на 5G мрежите, които се очертават като ключови за икономиките и все по-цифровизирани те ни общества. България отчита също така общия подход, който ЕС прилага към киберсигурността в областта на 5G в партньорство със страните членки на НАТО. Това гарантира надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки и създава сигурност, че в Европа се внедряват сигурни мрежи от пето поколение. Подписаното днес Съвместно изявление е важна крачка за България към изграждането на национален капацитет и мерки срещу киберзаплахи в световен мащаб, посочват от правителството.

Mеморандумът за разбирателство в областта на ядрена енергия за граждански цели ще насърчи двустранното сътрудничество в тази сфера предвид интереса на България към нови сигурни ядрени енергийни технологии за граждански цели, развивани от САЩ. В контекста на Зелената сделка за постигане на климатична неутралност до 2050 г. България има намерението да разшири своята ядрена програма с технологии от най-ново поколение. Меморандумът изразява също желанието на България и на САЩ да си взаимодействат в подкрепа на ядрените им отрасли с цел бъдещо развитие и поддържане на инфраструктурата и капацитета на човешките ресурси за отговорно използване на ядрената енергия и технологии. С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Словакия избира президент

Словакия провежда в събота президентски избори. Според проучванията, на...

В Русия връщат смъртното наказание за терористи

Темата за смъртното наказание за тероризъм ще бъде задълбочено...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

Новият палестински премиер ще служи и като външен министър

Палестинският премиер Мохамад Мустафа сформира нов кабинет в четвъртък,...

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Вежди Рашидов към Борисов: Първи и повече компромиси – не (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=672nSYvSwe0 Не е драматично, че ще има нови предсрочни парламентарни...

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израелските сили обсадиха още две болници в Газа, поставяйки...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img