Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Подаването на заявление да гласуваш до 1 април включително, може и онлайн

Снимка: БГНЕС

До 1 април, включително, може да се подаде заявление за гласуване на изборите, дори човек да е карантиниран и с установен положителен PCR тест, той ще се впише в списъка. Заявление може да се подаде по пощата или по мейл, като има възможност да се изпрати служител на пощите до дома на карантиниран. Това обясни пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по повод приетите промени в парламента вчера за гласуването на изборите на 4 април.

Срещу приетите промени възражения имат от БСП. В студиото секретарят на групата Филип Попов изрази доводите на левицата против промените.

Притеснява ни това, че имаше намерение ЦИК да изготви медицински протокол, но ГЕРБ се вслушаха в нашите доводи. Това, което не послушаха е, че са изготвени изборните правила в Закона за извънредното положение, а не в Избирателния кодекс, обясни той.

БСП е против също и факта, че след 1 април карантинираните хора няма да могат да гласуват, което „пречи на легитимността на предстоящите избори.

Ципов отговори, че не споделя позицията на БСП.

Не предлагаме нищо по-различно, и в момента в ИК има ясни правила как се гласува с подвижна избирателна кутия за хора с увреждания, сега лицата под карантина ще гласуват с такава, но даваме по-кратък срок за сформиране и вписване в списъците. Идеята е да се даде възможност на българските избиратели, които не по тяхно желание са поставени под карантина, обясни той и даде пример, че към днешна дата малко над 10 000 карантинирани има в страната и около 3 000 са в болници.

Ципов обаче уточни, че ако на 2 април човек има положителен резултат за коронавирус, няма да може да гласува, тъй като трябва да получи разписание от РЗОК.

Филип Попов изтъкна, че не са съгласни с промените, защото хората с трайни увреждания представят решението на ТЕЛК, но „по независещи от теб причини, човекът под карантина не може да гласува„. Това можело да засегне и хора под карантина, които са с други заразни болести.

Затова предложихме да се даде възможност срокът за заявление за гласуван да е един ден преди изборите, но това бе отхвърлено, защото е от БСП, аргументира се депутатът от БСП.

Той е категоричен, че промените погазват Закона за нормативните актове и Конституцията.

Няма колизия, отговори Красимир Ципов.

Той обаче попита:

Защо президентът определи датата 4 април, след като каза колко е важно да се гласува на тези избори?.

В тази връзка Филип Попов засегна темата за гласуване на българите в чужбина.

Външно министерство мълчи, каза той.

Красимир Ципов отговори, че ведомството вече е изпратило необходимите документи и въпроси и трябва да има отговор за образуване на секции и в кои държави ще може.

Много интересно поведение на президента Румен Радев, той заяви, че трябва да се осигурим възможност за гласуване на българските граждани в чужбина и определи датата 4 април, която ще ги лиши от право, основно в държави, в които има, например, пълен локдаун, коментира депутатът от ГЕРБ.

Следващата седмица парламентът ще дебатира върху предложенията на БСП по време на гласуването на изборите да се провежда видеонаблюдение и запис при затварянето на СИК.

Има видеонаблюдение на матурите, когато се снимат учениците, и камери на кръстовищата, но когато става дума за избори, има нарушение на лични данни, възмутен е Филип Попов.

ГЕРБ отговори, че предложението ще се дебатира и ще се изкажат какви са притесненията на управляващите, тъй като за видеонаблюдение на изборите трябвало да се приеме ясно становище от Комисията за защита на личните данни.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Малкият Леон Даниел мечтае да промени света с добрина и творчество (ВИДЕО/ИНТЕРВЮ)

https://www.youtube.com/watch?v=jK8_K5b9kKo Интервю на Даниел Петров –Здравей, Леон! Ти си приятел на...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Харков е без ефирна телевизия

В Харков и най-близките населени места все още няма...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img