Реклама

https://www.gerb.bg/bg

По света за България: Без ясен победител в най-бедната и малко ваксинирана страна в ЕС

Снимка: архив БГНЕС

Българите гласуваха в неделя за избор на нов парламент и нов президент на фона на вълната от коронавирусни инфекции, която е влошена и от политическата безизходица в страната, пише „Асошиейтед прес“.

Балканската страна има най-ниския процент на ваксиниране в 27-те държави в ЕС, като по-малко от една трета от пълнолетните й са напълно ваксинирани. Миналата седмица тя отчете 334 смъртни случая, свързани с COVID за един ден, което е рекорд.

Новодошлият в политиката Кирил Петков отбеляза неочаквано силен резултат на изборите в България в неделя, според екзитпол, които предполагат, че е близо до спечелването на вота и след това може да ръководи сформирането на коалиция, пише „Политико“.

В надпреварата за президент, която също се проведе в неделя, сегашният президент на социалистите Румен Радев води с голяма разлика пред най-близкия си съперник, като взе 49,1 процента от подадените гласове, според анкетата на Alpha Research. Все пак ще трябва да има втори тур, тъй като избирателната активност и процентът му от гласове са твърде ниски, за да си осигури категорична победа на първия тур.

Българите гласуваха за трети път тази година с надежда, че нов парламент може да положи основите на стабилно правителство, пише „Дойче веле“.

Необходимостта от ново правителство е належаща, тъй като страната се бори с нови инфекции с COVID и най-ниския процент на ваксинации в Европа.

Служебното правителство не успя да наложи по-строги мерки, като броят на смъртните случаи от COVID-19 нараства.

Около 200 души умират всеки ден в болниците с недостиг на персонал в страната. Едва 23% от българското население е напълно ваксинирано.

Междувременно несигурността, съчетана с покачващите се цени на електроенергията и горивата, навредиха на икономиката.

Партията, водена от бившия премиер Бойко Борисов, печели третите избори в България тази година, според екзитпол, но съперниците, които се стремят да блокират връщането му на власт, си осигуриха потенциален път за прекратяване на политическата криза на най-бедната страна в Европейския съюз, пише „Блумбърг“.

Вакуумът във властта изостри проблема на страна с един от най-ниските нива на ваксинация срещу Covid в Европа и един от най-високите в света смъртни случаи от пандемия на глава от населението. Забави се одобрението на крайно необходимата помощ от ЕС за възстановяване, което остави 7-милионната нация извън без паспортна Шенгенска зона, отчасти поради ендемична корупция.

Партията ГЕРБ на Борисов, която управлява Черноморската държава през по-голямата част от последното десетилетие, печели с малка разлика с 24,8% от гласовете, според екзитпол, публикуван от Alpha Research за обществена телевизия БНТ.

Продължаваме промяната“ са втори с 24,1%, което им дава шанс да проведат коалиционни преговори. Социалистите са на трето място с 13,7%. Общо шест партии ще влязат в парламента, ако официалните резултати съвпаднат с екзитполите, които не отчитат бюлетините, подадени в чужбина.

ПП може да се стреми да изгради мнозинство или със социалистите, или потенциално с партия „Демократична България“ и други сили. Проблемът е, че Демократична България отказа да работи със социалистите, така че пътят към коалиционните преговори може да бъде изпълнен с разногласия и да се задълбочи политическата безизходица.

Три неуспешни опита за съставяне на кабинет ще предизвикат нови предсрочни избори през следващата година. Парализата може да забави одобрението на бюджета за 2022 г., допълнително да попречи на преговорите за осигуряване на пари от ЕС и да попречи на усилията на България да се справи със задълбочаващата се борба с Covid.

Това може да попречи на стремежа на България да спечели членство в еврозоната. Докато Борисов от години се опитва да проправи пътя за размяна на левове с евро, може да има малка политическа воля сред споделящите евро нации да приемат нови членове.

Няма ясен победител на парламентарните избори в България, третите за тази година, показаха екзитпол в неделя, като дясноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в три проучвания и нова центристка група води в друго, пише „Ройтерс“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпаниите бързо промениха маршрутите на полетите си над Иран, пренасочвайки се...

Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Синът на Деси Цонева показва средни пръсти

Синът на чернокосата тв кулинарка Деси Цонева показва средни...

Г-7 предупреди Иран с мерки при дестабилизация

Лидерите на страните от Групата на седемте (Г-7) обсъдиха в...

След Иран и йеменските хути удариха по Израел (ВИДЕО)

Причината е иранската атака срещу Израел

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img