Плаща ли Булгаргаз на Газпром, без да получаваме газ

Караджов призова да има пари и за ремонти

Views 5843
0 0

Плащаме ли за руски газ, въпреки че не получаваме такъв от няколко месеца. Такава дискусия се разви в пленарна зала по време на второ четене на актуализацията на държавния бюджет.

По 2 милиона евро на месец плаща „Булгаргаз“ на „Газпром“, въпреки че не получаваме газ. Това обяви от трибуната на Народното събрание Жечо Станков от ГЕРБ по време на дебатите по актуализацията на държавния бюджет.

Станчев предупреди, че на 1 януари всеки българин ще се събуди и ще е платил 382 лева за газ, който няма да получи, но ще плати от данъците си. Това ще струва на държавата 1,9 милиарда лева. Поставяме енергетиката на колене в последните месеци, смята Станков. Той се опасява, че ще останем без държавна енергетика.

Това, което казвате, е по детски наивно, репликира Мартин Димитров от ДБ. Той обвини герберите, че искат да купуват газ от „Газпром“ с руски рубли.

Според бившия енергиен министър Теменужка Петкова, ако не са били правителствата на Бойко Борисов, нямало да има газ от Азербайджан, нито газовата връзка с Гърция щяла да е факт.

В хода на дискусиите регионалният министър в оставка Гроздан Караджов обясни, че не трябва да окастря бюджета на ведомството, водено от него, и парите за ремонта. Ако няма актуализация на бюджета на ведомството, ремонтите стават невъзможни, по думите му. Няма финансиране, изтъкна той. Пари за общините няма, подкрепи го и Тошко Йорданов от ИТН.

Припомняме, че Газпром спря доставките на газ за България в края на април 2022 г., след отказа на страната ни да плаща за доставките в рубли. На 2 юни финансовият министър Асен Василев заяви, че никога правителството няма да преговаря с „Газпром“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Украйна: Бум! Няма повече руски войски на Змийския остров

Руските сили са се изтеглили от Змийския остров – стратегически аванпост в Черно море. Това съобщи началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски – Андрий Ермак, цитиран от „Ройтерс“. „БУМ! Няма повече руски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа„, написа той в Туитър. Още от началото

Read More »