Писателят Салман Рушди е нападнат в Ню Йорк (ОБНОВЕНА)

Views 28732
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Салман Рушди, авторът, чийто роман доведе до смъртни заплахи от Иран през 80-те години на миналия век, беше нападнат в петък, докато се подготвяше да изнесе лекция в Западен Ню Йорк, предаде Associated Press

Репортер на агенцията е станал свидетел как мъж е нахлул на сцената в института Чатокуа и започнал да удря с юмруци и е намушкал Рушди, докато писателят е бил представян на аудиторията. Нападателят е задържан. Състоянието на Рушди към момента не е известно.

75-годишният носител на наградата Букър „е получил видима прободна рана във врата„, се казва в изявлението на полицията.

Книгата на Рушди „Сатанинските строфи“ бе забранена в Иран от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулство. Година по-късно покойният лидер на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва или указ, призоваващ за смъртта на Рушди.

Предложена бе и награда от над 3 милиона долара за всеки, който убие Рушди.

Правителството на Иран отдавна се дистанцира от указа на Хомейни, но настроенията срещу писателя продължават. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация повиши наградата за Рушди от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара.

Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като каза, че „няма доказателства“ хората да се интересуват от наградата.

През същата година Рушди публикува мемоари „Джозеф Антон“ за фетвата. Салман Рушди е роден 19 юни 1947 година в Мумбай, Индия и понастоящем живее във Великобритания.

Щатската полиция на Ню Йорк каза, че нападателят е изтичал на сцената и е нападнал Рушди и интервюиращ. Авторът е транспортиран с хеликоптер до местна болница.

Интервюиращият, Хенри Рийз, също е получил лека травма на главата. Рийз е съосновател на организация с нестопанска цел, която предоставя убежище на писатели, заточени под заплаха от преследване.

Рушди, който има британско и американско гражданство, е защитник на свободата на изразяване и е защитавал работата си няколко пъти. Когато той е посветен в рицарско звание през 2007 г. от кралица Елизабет II, това предизвика протести в Иран и Пакистан, където един министър от кабинета каза, че честта „оправдава самоубийствени атаки„.

През 2007 година, един от лидерите на „Ал Кайда“ – Зауахири, отправи заплахи към Великобритания заради присъденото рицарско звание на Рушди, който предизвика гнева на ислямския свят с книгата си „Сатаннински строфи“.

PEN America, видна американска група за свобода на словото за автори, заяви, че е в „шок и ужас“ от новината за атаката. Рушди бе президент на организацията от 2004 до 2006 г.

Не можем да се сетим за подобен инцидент на публично насилствено нападение срещу писател на американска земя„, се казва в изявлението.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обеща да „помогне, колкото е необходимо, в разследването. Нашите мисли са със Салман и неговите близки след това ужасяващо събитие„.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Археологическият сезон е провален, алармира Николай Овчаров

Археологическият сезон в България е провален, алармира археологът и историк проф. Николай Овчаров, цитиран от БНР. Според него бездействието на правителството на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят само благодарение на парите от общините. Според Овчаров причината е в бездействието на министъра на […]