Петролната асоциация: Държавата няма как да въздейства върху цените на горивата

Прочитания 6299
0 0
Снимка: архив БГНЕС

За една година има поскъпване от 27-28% на бензина и дизела – това поскъпване е напълно нормално и ще продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат. Toва заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в сутрешния блок на БНТ по повод поскъпването на горивата.

Към момента поскъпването на горивата е с около 50 стотинки, такава е международната ситуация, която няма как да не се отрази и на пазара у нас, посочи Бенчев. Единственото, което определя цената на горивата, е свободният пазар. „Държавата няма какво да направи и няма как да въздейства върху цените на горивата, защото акцизите се определят отвън„, категоричен бе Светослав Бенчев.

През 2023 г. може има драстично поскъпване на цените на горивата с около 1.10, 1.20 лв. за всички горива заради Зелената сделка. По този начин всички горива ще се превърнат в луксозна стока и ще се оскъпи всичко, изтъкна Бенчев.

Бенчев не смята и не вярва обаче, че ще се стигне до 3 лева на литър тази година, тъй като няма такъв фактор, който да го наложи. До края на годината може би ще има постъпване с още около 7-8 стотинки, ако цените на суровия петрол поскъпват.

Той не вижда към настоящия момент как цената на суровия петрол може да тръгне надолу. Ако данъците и акцизите не се променят, няма как нещата да тръгнат надолу, посочи Бенчев, като посочи, че в касовите бележки пише колко е ДДС акциза и какво плащане всъщност.

В България, Гърция, Румъния и Франция цените са идентични в последните няколко дни, а пък в различните райони на София и в страната цените на горивата са различни и няма картел на пазара, уточни Бенчев.

Българската петролната и газова асоциация не е против Зелената сделка, но иска плавен преход към нещо приемливо. Най-важната мярка е да не се прилага въглеродната компонента в акцизните и данъчното облагане. Нека повишаване на акциза бъде стъпаловидно и с малки стъпки, настоя Светослав Бенчев.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Таня Манолова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Верижна катастрофа между тирове затрудни трафика на АМ "Тракия"

Ударили са се два турски и един български камион