Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков увери Зеленски, че България помага на украинските бежанци

Снимка: архив БГНЕС

Министър-председателят Кирил Петков е обсъдил днес хода на военния конфликт в Украйна с президента на страната Володимир Зеленски.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Петков е изразил адмирации към лидерството и куража, които Зеленски всеки ден демонстрира, като дава сила на украинския народ, изправен пред братоубийствена война.

Българският премиер е подчертал пълната подкрепа на страната ни към всички украинци.

Петков бе категоричен, че всеки, който бяга от войната, ще бъде посрещнат у нас така, че да се чувства като у дома си, а българските институции ще му окажат необходимата помощ.

За целта са ангажирани служби и министерства, които още от границите ни подпомагат бежанците.

Петков е информирал Зеленски и за хуманитарната помощ, която страната ни изпраща за Украйна под формата на болнично-медицинско оборудване и лекарствени продукти.

В хода на разговора българският премиер е изразил силната надежда мирът отново и възможно най-скоро да се върне в региона.

Припомняме, че трафикът на Дунав мост продължава да е интензивен. Средно за денонощие около 2 хиляди души, бягащи от Украйна, влизат в България.

Повече от 20 000 украинци са пристигнали у нас от началото на войната. От началото на войната между Русия и Украйна бежанския поток се увеличава ежедневно. Бежанците се насочват главно към Румъния, Молдова и Полша. Броят на хората бягащи от войната вече надхвърли 1 милион.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и право на пребиваване 90-дневен престой в рамките на всеки 6-месечен период в Република България. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства, съобщи Главна дирекция „Гранична полиция“.

40 лева на ден компенсация за украинските бежанци. Тази сума обсъжда правителството по предложение на министъра на туризма Христо Проданов. Помощта ще се предоставя във връзка с Директивата за временна закрила, която дава възможност на бягащите от войната да бъде предоставена незабавно временна закрила в ЕС. Това дава право на пребиваване, достъп до пазара на труда, достъп до жилищно настаняване, социално подпомагане, медицинска или друга помощ и средства за издръжка.

За лицата, търсещи международна закрила в България, които са заявили желание за достъп до пазара на труда в страната, помощта от 40 лв. на едно лице за нощувка и един храноден ще се предоставя за срок от един месец от датата на заявяването. Тези лица могат да кандидатстват по облекчената процедура за достъп до пазара на труда в ЕС за срок до три години.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане

Веселин Кожухаров оглави Агенцията за социално подпомагане. Той заменя...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img