Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков: Цената на газа на американския пазар е ¼ от тази в Европа

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

Когато едностранно беше спрян газът от „Газпром“ ние много бързо трябваше да намерим алтернатива, която всъщност да е на цената на „Газпром“ или по-добра. Прегледахме всички възможни опции и видяхме следното – на американския пазар в момента цената на газа е горе долу ¼ от цената на газа в Европа. Това каза премиерът Кирил Петков пред Нова телевизия.

По думите му цената в САЩ е около 26 долара за мегават, около 100 евро – в Европа, а на „Газпром“ – около 71-72 евро.

Петков допълни, че доставките от САЩ са добра възможност въпреки транспортните разходи.

Маржът е толкова голям че всъщност позволява да се договори там добра цена„, отбеляза той.

Премиерът посочи, че проблемът е в това, че целият свят в момента търси газ.

За мен беше особено важно цената да е равна или по-добра от тази на „Газпром“. Защо – защото исках да докажа, е България не е зависима, че ние можем да си отстояваме интересите и имаме опции и по този начин да покаже, че никой едностранно оттук нататък не може да прави претенции или да се опитва да ни извива ръцете„, отбеляза министър-председателят.

Според него след разходите по транспорта и втечняването цената на газа от САЩ ще бъде горе-долу еквивалентна на тази на „Газпром“. „Самата газ от Щатите идва на по-ниска цена, с всичките тези други стъпки би трябвало да стане еквивалентна на „Газпром“. Хубавата новина е, че паралелно, докато това се случваше, докато бяхме в Щатите, договорихме и азерският газ да може да дойде в България на 1 юли, независимо дали гръцката връзка е построена, или не„, каза още Петков.

Американският газ е абсолютно подписан, двата кораба са вече тръгнали и вече знаем къде ще пристанат, знаем как ще дойдат, знаем цената„, добави той.

Петков заяви, че договорът е подписан директно с американска компания, но отказа да я назове, защото в момента целият свят търси втечнен газ, а договорената цена за България е много добра и може други да ги питат защо не дават такава и на тях.

Булгар газ“ каза вече каква е за май месец цената, но и за юни даде индикативна стойност, че цената пада„, отбеляза той.

Ако можем за 3-4 дни, след като едностранно е спрян газът, да договорим по-добра цена, да оправим един договор, който от месеци не е бил успял да бъде оправен – с азерите, значи се справяме. Видяхме, че се справихме и с казуса с Украйна и с оръжията. Явно това правителство набира скорост и хората просто трябва леко да се успокоят„, заяви премиерът.

Той коментира и причините за политическото напрежение. „Има едни хора, които са крали пари през времето. Те знаят, че ние работим с Европрокуратурата и рано или късно ще стигнем до тях„, посочи Петков. Премиерът потвърди, че става дума за бившите управляващи. Той допълни, че те имат срок между 3 и 6 месеца най-много, за да падне правителството, преди да бъдат разкрити.

По темата с недоволството на превозвачите той заяви: „Малките превозвачи вече ми дават идеи, които не са толкова свързани само с плащанията на пари към тях, които могат да подобрят нещата.“

Петков разбира тази част от превозвачите, които имат фиксирани договори и при покачващите се цени на горивата са притиснати до стената.

Сега въпросът е до каква степен преразпределяме парите – от пенсионери, от здравната система, от майките с деца, от бизнеса, от тока, към тях, защото общите пари са заедно. И това, което виждаме в момента, е, че първо трябва да минем през всички мерки, които не струват толкова много пари за бюджета, но биха им направили живота по-лесен„, изтъкна премиерът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Ассен Василев опровергава Пеканов, че в ПВУ нямало градска железница в Пловдив

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев опровергава твърдение на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img