Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков се съгласил с еколозите как да се строи АМ „Струма“

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

На среща при премиера Кирил Петков в понеделник, на която са присъствали еколози, представители на АПИ, МОСВ и заместник-министърът на МРРБ Ивайло Стайков, министър-председателят се е ангажирал да се проучат и задействат вариантите за строеж на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненското дефиле, за която от години настояват „зелените“ организации – аутобанът да мине или изцяло през тунел, или да бъде изместен извън дефилето.

Това съобщи на пресконференция в БТА Даниел Попов от екологичната организация „За земята“.

Срещата завърши с категорични нареждания от министър-председателя за конкретни действия, които ние считаме, че могат да отпушат проекта, за да може той най-накрая да бъде реализиран и да може най-накрая магистралата да бъде завършена. И то по начин, който да е екологичен, който да не застрашава местните хора„, обобщи резултата от разговорите той.

Конкретният повод за проведената при премиера среща, оказва се, бил заговор, целящ връщането към стария вариант за строеж на „Струма“, при който се предвижда едното платно да минава еднопосочно по съществуващия вече път. Съветници в екоминистерството – Атанас Костадинов от БСП и Емил Папазян от „Продължаваме промяната“ написали писмо, разпратено до депутати и правителството, че се застрашава реализирането на проекта, защото МОСВ готви доклад до Бернската конвенция, на който да докладва за защитените зони в района, който щял да стопира проекта и да коства на България европейските средства, предвидени за него.

На тази среща се разбра и това, че АПИ не са свършили един куп работа, която е необходима за завършване на проекта. Алтернативите за трасе извън пролома не са проектирани, дори не са на ниво идеен проект. АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството по всякакъв начин са саботирали това проектът да легне на здрава основа и да отговори на изискванията за европейско финансиране„, каза още Попов.

Решението как да продължи строежът на АМ „Струма“ следва да бъде взето в рамките на седмица, сочат от екоорганизациите. Според тях няма гаранция, че евентуално следващо правителство няма да се опита да се върне към стария вариант. Показателно е, че за първи път от 25 години лично министър-председател се ангажирал с казуса.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Джигити с 90 км/ч над разрешената скорост засече полицията в Сливенско

Превишаване на разрешената скорост с над 90 км/ч са...

И Михаил Миков напусна Нинова в посока „Левицата“

"Необходимостта от лява алтернатива се разпознава от все повече...

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Атанас Атанасов: ДАНС трябваше да разплете „Боташ“, а не някаква комисия (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=JMUOZXD_4AY Съпредседателят на ПП-ДБ и лидер на Демократи за силна...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израел превъзхожда Иран във въздуха, но на висока цена

Остарялата противовъздушна отбрана прави Иран уязвим за израелска атака,...

Създателят на Telegram в първо интервю от 7 г.: Полиция опита да ме пречупи в Русия, а ФБР – в САЩ (ВИДЕО)

"Ако поискаме от всеки да вземе страна, няма да съществуват компромисите, а така ще се окажем на много опасно място", предупреждава Павел Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън

Три варианта след изборите чертае Димитър Ганев

Ако на сцената няма нов политически субект, който да...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img