Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков се надява на градивна критика от страна на президента Радев (ВИДЕО)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Властта се надява на градивна критика от страна на президента Румен Радев, защото именно това води до оптимални резултати. Това коментира в кулоарите на Народното събрание минути след клетвата на Радев и Йотова министър-председателят Кирил Петков.

Всички ние, в това число и президента, сме от отбора на България. Много бих се радвал президентът да продължи да бъде критичен към изпълнителната власт. Това е силата да имаме корекция. Всеки един от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети – както ние към него, така и той към нас. Това е разделението на властите. Затова бих се радвал той да е критичен към нашите политики и действия, но да имаме взаимовръзка – когато излизаме навън да говорим един език. Защото сме малка страна и не трябва да има разделение. Като нация навън трябва да сме с един глас„, каза Петков.

Правителството се припознава и във всяка една от целите и приоритетите, изразени от държавния глава от парламентарната трибуна.

Това са приоритети за всички ни – да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме лидерска позиция в международен план. С всички тези неща, които каза президента, сме съгласни„, добави Петков.

Петков коментира лаконично и демонстративното излизане на парламентарната група на ГЕРБ от пленарната зала по време на речта на президента. „Липса на парламентарна култура.“

Остава на дневен ред и силното желание за конституционни промени, каквито иска в това число и президентът. И най-вече – в сферата на съдебната власт.

Всички ние знаем, че има нужда от конституционни промени. Например ролята на главния прокурор. Вярвам, че в България не трябва да има човек, над когото е само Господ„, коментира премиерът.

И увери – целта не била новата власт просто да сложи свой хора на върха на съдебната власт. „България трябва да е базирана на институции, а не да зависи от отделни хора“.

Петков коментира и темата с КПКОНПИ, чиито председател Сотир Цацаров подаде официално оставка. Още не били обсъждани конкретни имена, но следващия шеф на звеното щял да бъде с много добра репутация и експертиза. Такива щели да бъдат и новите членове на КЕВР, добави той, но не влезе в конкретика относно обсъжданите личности.

Министър-председателят изрази силно задоволство относно резултатите от визитата си в Северна Македония и по-конкретно – официалният отказ на Скопие от териториални претенции срещу страната ни. Не влезе в конкретика обаче по отношение на изказването си от вторник, което бе разтълкувано като признание, че в България е имало фашистки режим.

Историческата комисия ще обсъди и част от историята, в която е имало фашистки решим в цяла Европа и как това е повлияло на територията на днешната Република Северна Македония. Това е работа на историческата комисия. Но много по-важно е това, че направихме въздушна връзка между София и Скопие…„, уклончив бе Петков, не отговаряйки на въпрос дали според него е имало фашизъм у нас по време на Втората световна война.

Видео: www.Luboslovie.bg

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Борисов честити на „Възраждане“ сглобката с ПП-ДБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

Заиграха ли се партиите с отстраняването на Росен Желязков? (СНИМКИ)

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи подписките...

Китай приютява кораб, свързан с оръжейни трансфери на КНДР и Русия

Китай осигурява акостиране на санкциониран от САЩ руски товарен...

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха 32-годишен дилър на марихуана в Търговище

Наложена му е мярка "задържане под стража"

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img