Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Реален прогрес е отбелязан в работата на съвместните комисии между България и Северна Македония. И по-конкретно в най-проблемната сфера – общата ни история.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков. В понеделник той прие на среща в София колегите си от Северна Македония, Румъния и Черна Гора Димитър Ковачевски, Николае Чука и Здравко Кривокапич. Срещата бе посветена на предизвикателствата пред региона на Балканите в светлината на военния конфликт в Украйна и произтичащите от него икономически и социални последствия.

Очаквам през следващите няколко седмици процесът да се ускори. Имаме добри новини – ще подпишем допълнителни меморандуми между отделните министри. Имаме и напредък при историческата комисия, някои от въпросите, които изглеждаха толкова трудни, вече изглеждат много реалистични за преодоляване. И искам да кажа, че съм оптимист за целия процес„, заяви Кирил Петков.

Няма да влизам в подробности, но има разбирателство по важни исторически личности. Скоро ще обявим конкретните резултати. Нека първо получа доклада от комисията„, отговори на въпрос министър-председателят.

Работим по много координиран начин с ясни срокове. Поставихме си няколко поетапни цели. Северна Македония трябва да влезе в Европейския съюз възможно най-бързо. Има останали и неразрешени въпроси, в това число защитата на правата на малцинствата, работим и в координация с европейските ни партньори. В сегашната криза Западните Балкани трябва да поемат пътя към ЕС„, обясни още той.

В комисиите работят професори, а не политици. Те работят независимо от политическите интереси. Те се ангажираха да ускорят работата си и скоро ще стигнат до изводи на база на историческата методология и ще споделят резултатите„, каза на свой ред Димитър Ковачевски.

Както знаете, в началото на мандата си започнахме нов диалог, като затова създадохме работни групи в областта на икономиката, инфраструктурата, образованието, културата. Вече виждаме конкретни резултати„, потвърди думите на Петков, колегата му от Северна Македония.

Вече има конкретни проекти между институции и компании, по които вече се работи. Подобрени са комуникациите между нашите образователни институции, вече имаме полети между София и Скопие„, добави той. И подчерта – комуникацията между двете ни страни следвало да се основава на разбиране и европейските ценности.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

Ангел Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Случаите на коклюш в България от началото на годината...

Медицински надзор гледа дали частна болница в Бургас точи Касата

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) започва извънредна проверка в...

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

След иранските атаки срещу Израел свиках извънредна среща на министрите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img