Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Снимка: БГНЕС

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас. Това обяви пред bTV премиерът Кирил Петков.

Въпросът неколкократно беше повдигнат от опозицията, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало „меморандум с неясни фирми за милиарди“. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Министър-председателят увери, че изнесените факти ще накарат управляващите да направят много внимателна проверка, защото тяхната е била на база на сегашното състояние.

Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск, категоричен бе Петков.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство. Вчера обаче от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия, обясни Петков, допълвайки, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

По думи на премиера е подписано общо писмо за намерение, без да има нищо конкретно като реален договор. „Те просто казаха: „Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика„, обясни той.

Относно предстоящото посещение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен у нас другата седмица, за да бъде официално подписан българският План за възстановяване, премиерът посочи, че още в последната им среща тя е казала, че технически всичко е завършено по Плана.

Нищо няма да се променя, а българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще бъдат започнати веднага след това, изтъкна той.

По негови думи направените от правителството промени са дали възможност електроцентралите на въглища да продължат да работят и освен това авангардни технологии като батериите ще влязат в електропреносната мрежа.

По отношение на днешното си посещение на българо-турската граница за инспекция на лабораториите към БАБХ Петков заяви, че са били установени несвойствени и недобре изпълнени дейности.

Той посочи, че помещението за инспекция на животни нямало никакви следи да е използвано по предназначение, а в хладилника на това за месни продукти намерили цитрусови полодове.

Много странни неща видях като контрол и управление. Разпоредих още днес ДАНС да се запознае с този въпрос. Не можах да чуя добри обяснения„, коментира той.

Петков обаче бе категоричен – ако искаме истинска протекция на българските производители, пунктовете за внос трябва да бъдат изрядни, а не да се допуска всичко през границата.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Скопие ще избират президент на втори тур (ОБНОВЕНА)

Лидерът на опозиция води пред сегашния държавен глава

Трима са убити при израелски удар в Рафах

Това твърдят палестински източници

Испанският премиер намекна за оставка

Скандал за корупция със съпругата на Педро Санчес

Реклама

spot_img

Продължете да четете

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img