Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков поиска от Шолц европейски гаранции за присъединяването на Македония към ЕС

Германия е готова да ни помага с доставките на газ. Това стана ясно от пресконференцията на германския канцлер Олаф Шолц и премиера Кирил Петков. България и Германия са стратегически партньори, заяви в началото българският министър-председател. Германските инвестиции в страната възлизат на нас10 милиарда евро, а Германия, по думите му, са най-големият ни партньор в ЕС.

Това партньорство може само да се разширява, категоричен бе Кирил Петков. Двамата са обсъдили енергийната независимост на ЕС. Само заедно можем да постигнем енергийна сигурност и независимост, убеден е българският премиер. Тема на разговорите между двамата очаквано е била и войната в Украйна.

Също така са коментирали и присъединяването на Северна Македония към европейското семейство. България и Германия гледат към Западните Балкани като част от ЕС, обясни Кирил Петков. Той подчертал пред Олаф Шолц нашите условия, които Северна Македония трябва да изпълни. Според Петков през европейския процес може да се включат българите в Конституцията на Северна Македония. ЕС и Германия могат да дадат гаранции, че това може да се случи, както и да се спазва договора за добросъседство, според Кирил Петков.

Войната в Украйна ни изправя пред нови предизвикателства, заяви на свой ред и Олаф Шолц. ЕС, по думите му, трябва да остане силен и устойчив. Той оцени приноса на страната ни в тази посока и поиска по-скоро да се преодолее енергийната зависимост от Русия. Приемането на Западните Балкани в ЕС е важен въпрос, изтъкна Шолц.

Германия осъзнава, че трудно могат да се преодолеят исторически проблеми между съседни страни, подчерта той. Германският канцлер даде подкрепа да започнат преговори за членство в ЕС със Северна Македония и Албания. Процесът на разширяване ще заздрави европейското единство, категоричен бе Шолц. Само силни заедно можем да преодолеем големите предизвикателства, убеден е той. Най-добре е всички да се хванем за ръце и да намерим работещо решение, изтъкна Шолц.

Северна Македония и другите страни от Западните Балкани трябва да имат сигурна европейска перспектива, е мнението му. Югозападната ни съседка трябва да изпълни всички условия за това. Шолц в убеден , че ще се постигне напредък. Струват си всички усилия да постигнем напредък, посочи канцлерът. Ние в ЕС сме заедно, посочи той по отношение на руските доставки на газ.

Заедно ще подходим към проблемите с доставките на природен газ, увери той. Всички трябва да имат сигурни доставки, категоричен бе Олаф Шолц./снимка: БГНЕС

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Италия призова Иран да „проявява здържаност“ в Близкия изток

Италианският външен министър Антонио Таяни в петък призова Иран да...

Пълна смяна на министри в МВР и в правосъдното ведомство

Трима нови заместник-министри са назначени със заповед на служебния...

ДПС отива самостоятелно на избори

Централният съвет на ДПС прие критериите и процедурите за...

Борел: С думи няма да спрем Путин, трябва да въоръжаваме Украйна

Вчера Русия удари отново Украйна с варварски атаки срещу...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img