Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков: Нестабилност у нас не помага на Украйна

Снимка: архив пресцентър Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков и българската делегация от управляващото парламентарно мнозинство тръгват за Киев в сряда. Това потвърди министър-председателят в интервю за bTV в Царево, където посрещна със семейството си Възкресение Христово.

Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицат„, обясни той.

Петков посочи, че първо страната ни ще предаде каските и жилетките, които са обещани от Министерския съвет. Малка или голяма – това е помощ, обощи той.

По негови думи коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна.

Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по „Фейсбук“, а друго – да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях„, категоричен бе премиерът.

Той заяви, че ще продължи да се обсъжда и въпросът как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно.

Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде. Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа„, коментира Петков.

Той заяви, че няма да се стигне до криза в коалицията, ако някой от партньорите откаже военна помощ за Украйна и изрази надежда, че никой няма да откаже и коалиционните партньори ще отидат там заедно и сплотени.

Петков уточни, че и в момента всички в коалицията са „за“ помощ за Украйна. Въпросът бил каква да е тя.

Петков изрази надежда управляващите да успеят да покажат на цяла България, че независимо какви са първоначалните идеи за червени линии в диалог заедно могат да постигнат общо действие, в което няма червени линии, а подкрепа за Украйна.

Една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна, изтъкна премиерът и отново посочи, че като Кирил Петков би се радвал да дадем военна помощ, но като премиер задачата му е тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна.

В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме„, допълни Петков.

Относно оставката на ръководителя на правителствения щаб за бежанците Валери Рачев премиерт заяви, че той е „един от най-кадърните и можещи хора„.

Аз лично много му благодаря за всичко, което направи, защото първата вълна, когато още нямаше никаква организация, той я посрещна челно. Надявам се, че ще можем да го убедим да се върне в близко бъдеще отново. В този момент по лични причини той излезе от тази дейност„, обясни Петков.

Премиерът предупреди, че има много хора, които се опитват да разклатят добрите отношения между България и Северна Македония.

Нашето правителство няма да се поддаде на този тип лесни провокации, които се опитват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел – Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър съсед. Заедно да може да създаваме икономически растеж и всички тези националистически призиви и провокации просто трябва да ги игнорираме, за да продължаваме напред“, подчерта той.

По негови думи гаранцията за правата на българите в РСМ могат да се осигурят и през европейския процес.

Петков поясни, че РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години и има много глави по пътя ѝ за Европа.

Ние просто трябва да поставим нашите условия – например за Конституцията преди първа глава. По този начин, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези отделни глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и така няма да решим проблема, който в момента съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим заедно, за да може РСМ наистина да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат напълно защитени. Така че подходът трябва да е по-умен„, смята премиерът.

Той подчерта, че всяко движение във връзка с РСМ ще мине през парламента и ще има открит диалог. Петков заяви, че очаква даже подкрепа не само от коалицията, а и от опозицията, защото това е национален въпрос.

Един път човек да направи грешка не е добре, но два пъти да направи грешка е недопустимо, заяви премиерът по повод новия гуверньор на БНБ.

Относно въпроса с инфлацията той изтъкна, че ние сме една от малкото държави, където цените на битовия ток не са се повишили. Освен това били похарчени над 4 милиарда за помощи за бизнеса точно за тока. Това е важно, защото когато цените за тока за бизнеса са по-ниски, инфлацията реално на всичките техни продукти също намалява, отбеляза Петков.

Той допълни, че в момента се мисли пакет за ДДС, временни намаления за хляба, за българските плодове и зеленчуци, а всеки пенсионер за празниците е получил 70 лв. припомни премиерът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Нинова: И Главчев ли иска да пътува?

Дали Димитър Главчев или Даниел Митов е служебен външен...

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img