Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петков: Добре е на преговорите с Газпром да влезем с повече от една карта в ръка

Снимка: архив БГНЕС

През юни ще бъде готова газовата връзка между България и Гърция, през септември азерският газ също ще започне да идва у нас. В това е уверен премиерът Кирил Петков, който посети строителната площадка на изграждащата се газова връзка с Гърция на Комотини.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района. Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

Много важно, когато говорим за диверсификация – това означава по-ниски цени на газа, по-ниски цени на парното следващата година, по-малко натиск върху цените„, каза Петков, който заяви и че го е било яд тази зима, че плащаме толкова скъп газ, при положение, че е можело цената да бъде с 30% по-ниска.

Премиерът и кабинетът се готвят за всякакви сценарии в случай на прекъсване на доставките от „Газпром“. Кирил Петков увери, че имаме три варианта и дори и да успеем да предоговорим и да подпишем договор с русата страна отново, то това не означава, че не е добре да имаме алтернативи. Дори те могат да бъдат използвани по време на преговорите за намаляване на цената.

Интерконекторът може да докара 3 млрд. кубически метра газ, колкото са приблизително нуждите на България. Имаме връзката с Месемврия, имаме и връзката с Турция. „Ние няма да отрязваме принципно „Газпром“, но трябва да влезем в преговорите с повече от една карта в ръката си„, разкри той.

Припомняме, че заявката от страна на финансовия министър Асен Василев предизвика сериозни коментари, включително и от страна на руските и сръбските официални лица. Макар и думите на Василев да констатираха, че в момента преговори в „Газпром“ не могат да се водят предвид ситуацията с войната в Украйна, не стана много ясно какво смята да прави страната ни, ако договорът с руската корпорация не бъде подновена. Договорът ни с „Газпром“ изтича тази година.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

Ислямисти нападнаха военна база в Сомалия

Най-малко 17 души бяха убити при нападение на военна...

Слави Трифонов към българите: Вие сте на ход!

Лидерът на ИТН с коментар, след като Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател

МС осъди терористичния акт в Москва и поиска разследване (ОБНОВЕНА)

България изразява съболезнования към близките на жертвите на терористичния...

Пациентът с мозъчен имплант от Neuralink пише с помощта на мисли

Пациентът Нолън Арбо, който беше парализиран под рамото след...

Земетресение от 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова Гвинея

Трима души загинаха, разрушени са стотици домове

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img