Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година – не е свършено нищо

Екип News24sofia.eu

Петицията ще бъде внесена и в МС, и в МЗ

Прочитания 1804
0 0
Снимка: БГНЕС

Представители на кауза „За Доброто“, майки, архитекти и инженери внесоха днес в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница в скелето на Александровска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов. Те искат стартиране на процедурата отначало. В петицията са се подписали близо 60 000 души само за няколко дни.

След месеци на високомерно прекъснат диалог на държавата с гражданите, гражданската инициатива „За истинска детска болница“ изиска отговори от институциите по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че изоставеният строеж е незаконен и са необходими тежки и дълги административни процедури, за да може да бъде завършен. Установено е също, че 9 от общо 12-те етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. Възложена е и нова оценка на състоянието на сградата„, посочват от инициативата.

Договорът е с изпълнителя – „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“.

Държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи. Не иска и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде построена. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са поставени интересите на търговското дружество, посочено за изпълнител на строежа. Държавата има една основна функция и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни интереси, нито фирмаджийски, нито ведомствени„, са мотивите на вносителите на петицията.

Те настояват правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, която ще служи на обществото през следващите най-малко 50 години.

  • Да прекрати незабавно сключения с консорциума договор за реконструкция. Този договор е не само юридически спорен поради невъзможност на предмета на договора, този документ е позорен от морална гледна точка.
  • Да осигури прозрачност на действията си , като учреди Обществен съвет към „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД – гаранция за гражданския контрол в защита на най-добрия интерес на децата-пациенти и родителите им.
  • Да направи задълбочен анализ на нуждите на детското здравеопазване, а след това да изготви професионално и подробно техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница.
  • Да подготви качествен инвестиционен проект като проведе открит международен архитектурен конкурс с истинско желание за създаване на детска болница на световно ниво.
  • Да гарантира качественото изпълнение на строителството, с високи и ясни критерии за избор на строител.
  • Да обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал, като подготви създаването на Национален център за детско здраве към МЗ по чл. 5.(1) от ЗЛЗ, осигуряващ функционирането и финансирането на съществуващите университетски педиатрични клиники и националната детска болница по стандартите на ЕС.

Пред медиите днес д-р Таня Андреева, ревматолог и педиатър, поиска „прекратяване на скандалния договор с „Главболгарстрой“, подписан на тъмно по време на пандемия и е за довършване и представляващ реконструкция на един изоставен 40-годишен строеж, негоден да бъде съвременната детска болница, която да оставим на децата и внуците си“. МС да прекрати целия договор и да стартира изграждането на детската болница от началото, с международен конкурс, качествено строителство и това да е под граждански контрол чрез обществен съвет, обещан още миналата година, искат вносителите.

За една година нищо не се е случило по казуса Национална детска болница, няма входирано разрешение за строеж и нищо друго, освен неистови усилия да се задържи фирмата, с която е подписан договорът„, каза още Андреева.

Президентството е избрано, тъй като Румен Радев е подал единствен ръка и е чул исканията им, след което е последвала среща с Бойко Борисов. Петицията ще бъде внесена и в МС, и в МЗ, от които всъщност зависи да се прекрати договорът.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Пилотът Валентин Терзиев не е оцелял

Въпреки това операцията ще продължи