Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година – не е свършено нищо

Снимка: БГНЕС

Представители на кауза „За Доброто“, майки, архитекти и инженери внесоха днес в Президентството петиция за спиране на договора за строеж на Национална детска болница в скелето на Александровска болница, подписан преди година от правителството на премиера Бойко Борисов. Те искат стартиране на процедурата отначало. В петицията са се подписали близо 60 000 души само за няколко дни.

След месеци на високомерно прекъснат диалог на държавата с гражданите, гражданската инициатива „За истинска детска болница“ изиска отговори от институциите по Закона за достъп до обществена информация, от които става ясно, че изоставеният строеж е незаконен и са необходими тежки и дълги административни процедури, за да може да бъде завършен. Установено е също, че 9 от общо 12-те етажа не отговарят на изискванията и се налага да бъдат разрушени и изградени наново, но върху почти 40-годишните стари основи. Възложена е и нова оценка на състоянието на сградата„, посочват от инициативата.

Договорът е с изпълнителя – „Главболгарстрой“ АД, „ГБС – Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД, обединени в ДЗЗД „Детско здраве“.

Държавата може да прекрати договора без неустойки, но не иска да го направи. Не иска и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде построена. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са поставени интересите на търговското дружество, посочено за изпълнител на строежа. Държавата има една основна функция и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни интереси, нито фирмаджийски, нито ведомствени„, са мотивите на вносителите на петицията.

Те настояват правителството да започне на чисто процеса на изграждане на модерна и качествена детска болница, която ще служи на обществото през следващите най-малко 50 години.

  • Да прекрати незабавно сключения с консорциума договор за реконструкция. Този договор е не само юридически спорен поради невъзможност на предмета на договора, този документ е позорен от морална гледна точка.
  • Да осигури прозрачност на действията си , като учреди Обществен съвет към „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД – гаранция за гражданския контрол в защита на най-добрия интерес на децата-пациенти и родителите им.
  • Да направи задълбочен анализ на нуждите на детското здравеопазване, а след това да изготви професионално и подробно техническо задание за проектиране на бъдещата детска болница.
  • Да подготви качествен инвестиционен проект като проведе открит международен архитектурен конкурс с истинско желание за създаване на детска болница на световно ниво.
  • Да гарантира качественото изпълнение на строителството, с високи и ясни критерии за избор на строител.
  • Да обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и мотивирани лекари и медицински персонал, като подготви създаването на Национален център за детско здраве към МЗ по чл. 5.(1) от ЗЛЗ, осигуряващ функционирането и финансирането на съществуващите университетски педиатрични клиники и националната детска болница по стандартите на ЕС.

Пред медиите днес д-р Таня Андреева, ревматолог и педиатър, поиска „прекратяване на скандалния договор с „Главболгарстрой“, подписан на тъмно по време на пандемия и е за довършване и представляващ реконструкция на един изоставен 40-годишен строеж, негоден да бъде съвременната детска болница, която да оставим на децата и внуците си“. МС да прекрати целия договор и да стартира изграждането на детската болница от началото, с международен конкурс, качествено строителство и това да е под граждански контрол чрез обществен съвет, обещан още миналата година, искат вносителите.

За една година нищо не се е случило по казуса Национална детска болница, няма входирано разрешение за строеж и нищо друго, освен неистови усилия да се задържи фирмата, с която е подписан договорът„, каза още Андреева.

Президентството е избрано, тъй като Румен Радев е подал единствен ръка и е чул исканията им, след което е последвала среща с Бойко Борисов. Петицията ще бъде внесена и в МС, и в МЗ, от които всъщност зависи да се прекрати договорът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img