Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Петър Първанов: Водната криза в страната се задълбочава заради мащабни кражби

Водната криза в страната се задълбочава. Това коментира пред медиите областният председател на АБВ-Перник Петър Първанов. Той обясни, че проблемът вече в назрял и от страна на Министерството на околната среда и водите алармира за очертаващи се сериозни разходи за ограничаване на бедствието и справянето с проблема.

Въпросът е, че никой от тях към този момент не направи анализ дали стоте километра водопровод от яз. „Камчия“ към Бургас тече и дали има загуба там. Очертаха се и други неща като това, че яз. „Камчия“ се източва от ВЕЦ-а, който е построен до него. Имаме справка от 5 години назад, че това не е точно така. Проблемите са на друго място и в други институции. Основният проблем за мен е, че никой не реагира навреме. Хората, които са в този сектор, определено са некадърни и нямат място там“.

Първанов коментира тенденцията в навечерието на зимните празници поне един град в държавата да остава без вода за битови нужди. Той изрази недоумение за липсата на прогнози по водните запаси и равнища. Знаете как се похарчиха 100 милиона за меко казано смешни инвестиции. Една част от тях бяха 30-те милиона за връзката със София, която връзка реално се оказа не само неработеща, но и неефективна и некачествено изпълнена. Реално в моментите, в които тя работеше, се оказа, че захранва 30 % от града ни, а останалата част не работеше. Добре, че природата и Господ се смилиха над града ни. Независимо от похарчените 100 милиона, единствено те успяха да напълнят язовира и градът да се спаси от още по-трагично бедствие.

Петков коментира, че тръбопроводът към Бургас ще е поредното доказателство, че в България се строи, за да се ремонтира и се граби. В пернишкия случай в първия месец имаше аварии всеки ден. Фактът, че в Перник и сега в Бургас е ангажирано едно и също лице – Нанков, е гаранция, че грабежът е неизбежен. Той лично отговаряше за провала в Перник, за което не последва никаква отговорност. Сега той лично ще отговаря и в Бургас. От 60-те милиона, ще станат 100. Въпросът е колко ще бъдат откраднати. Вместо да се вземат мерки за водната сигурност на регионите, всички мерки са адресирани към грабежа. От справка много ясно се вижда, че е много грозна политическа спекулация, че водноелектрическата централа е причината за обезводняването на яз. „Камчия“.

Като се направи сметката, се вижда, че водата, която е използвана от ВЕЦ-а, впоследствие влиза във водноосигурителните мрежи към Варна, Бургас и селата. Всеки един месец през тези пет години е видимо. Още повече, че турбината на тази централа е една и информацията, с която сме се сдобили, показва, че има байпас на стотина метра преди пречиствателната станция, турбината и впоследствие цялата вода до литър се връща в газопреносната мрежа. Източникът, който не е използван от МОСВ като предпазна мярка за съхраняване на по-голям обем вода, е екологично-водното количество, тоест това е количеството, което е пускано в реката.

Темата с язовирите бе поставена на пред план тези дни, особено след като Ревизово съобщи, че се очаква водна криза в Бургас.

Ексминистърът заяви, че морският град няма да преживее ужаса на Перник.

Припомняме, че Перник беше на воден режим близо 7 месеца, след като нивото на язовир „Студена“ стигна до критичен минимум.

Режимът беше въведен ноември миналата година и беше съпроводен с граждански протести, арест на бившия екоминистър Нено Димов и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара софийска вода до града.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от „Белмекен“ и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир „Студена“. То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За Васил Терзиев е изключително нужно да се вдигнат заплатите в СОС

Кметът на София Васил Терзиев определи като изключително нужно...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

137 достигна броят на жертвите на терора в Подмосковието

137 станаха загиналите в терора в "Крокус сити хол"....

ГЕРБ подозират Васил Терзиев в далавера с имоти

Кметът на София Васил Терзиев предлага през тази година...

Почина генерал-майор Съби Събев

Почина о. р. генерал-майор Съби Събев, съобщава "Нова телевизия". Министерството...

Русия изпрати военни кораби в Червено море, но не казва защо

Руски военни кораби са прекосили протока Баб-ел-Мандеб и са...

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img