Петър Ганев притеснен дали отново ще останем без бюджет

Антикризисните мерки ще си проличат след месец-два

Views 27224
0 0
Снимка; архив БГНЕС

Нужно е да се направи всичко възможно, за да не влезем втора поредна година без бюджет. Това заяви пред БНР Петър Ганев, старши анализатор в Института за пазарна икономика.

Ако има предсрочни избори, това означава късно конструиране на нова власт – октомври, ноември, но всъщност навреме, за да се завърши процедурата за бюджета за 2023 година, смята икономистът.

Според него антикризисните мерки са с ограничен обхват. Оценката за тях ще дойде след месец-два, когато се види какво става с цените на храните и дали има потискане на инфлацията при тях.

А не как ги възприема конкретната пекарна в репортаж по някое радио или телевизия„, каза Ганев.

Той е категоричен, че най-важната мярка остава тази за пенсионерите, където е и най-големият трансфер на публичен ресурс.

Другите мерки – най-вероятно и с тях, и без тях икономическата рамка щеше да е много сходна„, обясни Петър Ганев.

Относно възможното забавяне по Плана за възстановяване и устойчивост в предаването „Преди всички“ Ганев коментира, че сме изпуснали аванса.

Чисто технически, при нормална политическа обстановка, имайки предвид, че Планът има дълъг хоризонт, все още не е невъзможно да си изпълним това, което е заложено в него. За да го изпълним, трябва да имаме нормално темпо на работа на институции, на парламент. Не е фатално дори да отидем на избори. Ако влезем във въртележка от избори, както се случи през 2021-ва, тогава вече може да не успеем да изпълним това, което сме написали и да изгубим средства„, каза Петър Ганев.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Атентаторът от Париж не обжалва доживотната си присъда

Салах Абдеслам, единственият оцелял от ислямистите извършили атентатите в Париж през 2015 година, при които загинаха 130 души, не е обжалвал доживотната си присъда, затваряйки вратата за втори процес, съобщи парижкият апелативен съд, цитиран от „Ройтерс.“ Миналия месец френски съд осъди Абдеслам по обвинения в тероризъм и убийство на повече […]