Петър Чобанов: Приемането ни в ERM II не е финал, а начало на усилията

Прочитания 257
0 0
Снимка/източник: БГНЕС

Приемането на България в чакалнята на Еврозоната не е финал на многогодишни усилия, а всъщност начало на още усилия. Само по този начин биха могли да се извлекат позитивите от събитието и правителството трябва много добре да управлява рисковете. Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов в студиото на БиТиВи.

Приемането ни в чакалнята има както позитиви, така и негативи. Рисково е, че влизаме в една зона, която е раздирана в момента от конфликти, а се очаква и преформатиране на банковия пазар в Европа, това ще доведе неминуемо и преформатирането му и в България.

Въпрос е до каква степен позитивите ще могат да бъдат извлечени, предупреди Чобанов и посочи, че единствено от нас зависи колко време ще стоим в чакалнята. Колкото по-малко, толкова по-добре. Решаващи биха били структурните реформи, осигуряването на справедлива бизнес среда, трудовия пазар.

Очакванията на Петър Чобанов за предстоящата зима са икономиката да продължи да се влошава, трябва да се помисли и за промяна на типа социално подпомагане, дори и да се включат някакви механизми, които да оберат луфтовете, останали като последствие от кризата за сезонните работници. Това са семейства, които разчитат на сезонната работа с пари за зимата.

Петър Чобанов направи и кратък политически коментар на последните дни с уговорката, че не следи пряко политическите процеси. На него протестите му приличат повече на тези от февруари 2013 година, отколкото на тези през лятото срещу неговото правителство, заради социалното недоволство като водещо и разнородността. Чобанов очаква протестите да се разпространят в цялата страна и да се разширят. Той не вижда ничии дълги ръце или манипулации в протеста, вижда „недоволство и енергията на хората за промяна“.

Според Чобанов това правителство не може да произведе положителни новини, а дори и да го направи те биват потопени в постоянните скандали. Както се и случи с новината за влизането ни в чакалнята на Еврозоната.

Настоящият парламент няма хоризонт и енергия да излъчи ново правителство.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Дончев призова политиците повече да слушат, отколкото да говорят

Политиците трябва повече да слушат, отколкото да говорят на фона на протестите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев през Нова телевизия. Той подчерта, че се отнасят с респект към всяко недоволство и всяко искане. По думите му правителството не обмисля да подава оставка. Тази коалиция е единствената възможна конфигирация, която може

Read More »