Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пенсиите, добавките и бюджетът: Процедурно депутатите влязоха в Параграф 22 (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Светломир Стоянов

Вече повече от един час депутатите спорят по актуализацията на бюджета на ДОО в частта за пенсиите. Спорът е процедурен, валят предложения как да бъдат гласувани параграфите, така че да бъде гласувано предложението на ГЕРБ, БСП и ДПС да се отпуснат по 120 лв. за пенсионерите в рамките на три месеца, другото на останалите групи – служебния кабинет, ИТН и ИБГНИ за увеличаване на пенсиите като цяло.

Това е трети ден, в който парламентарните групи не могат да се разберат по актуализацията на бюджета на ДОО – първият „малък“ бюджет, който влезе в пленарна зала. Предстои актуализация на бюджета и на НЗОК, а и на големия бюджет.

Дебатът днес започна от Георги Свиленски от БСП, който обвини Тошко Йорданов, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Мая Манолова, които по думите му, надминали и най-уродливите практики на ГЕРБ.

Декларирахме, че искаме да възстановим държавността, законността, да направим българския парламент да работи съобразно закона и съобразно правилника. Вие надминахте и най-уродливите практики на ГЕРБ. Те никога не са си позволявали на трето гласуване да вкарат трети доклад. Допълнителни доклади имало между първо и второ гласуване„.

Свиленски предложи процедура да се прекъсне заседанието, да се нанесат верните цифри в чл. 1.

Ива Митева заяви, че има решение на Конституционния съд 4 от 2018 г. и че всички параграфи на законопроекта са гласувани само по веднъж.

По два пъти са гласувани предложенията, но по веднъж са гласувани всички текстове по комисия, затова смятам, че няма основание за вашата процедура„, отряза го тя.

Йордан Цонев от ДПС предложи да бъде докладван новият доклад на бюджетната комисия.

Той предложи процедура да бъде гласуван параграф 13 и при наличие на противоречие с основните текстове да има връщане към основните текстове. „За“ гласуваха 163 депутати, а се въздържаха петима депутати.

Тошко Йорданов излезе с обвинение: Хубаво е БСП да започнат да работят, говорят се лъжи, че НС приел, не, вие приехте – двете комунистически партии – приехте предложението за пенсиите.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански посочи, че законът влиза в сила от 1 септември, параграф 11, но комисията не подкрепя предложението за влизане в сила за предложението от 1 септември, а според параграф 13 – законът влиза в сила от 1 септември 2021 г.

Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че последните минути в НС са много ясен пример за това, че не се знае какво се прави, включително и от председателя на бюджетната комисия.

Десислава Атанасова от ГЕРБ отговори: За пародията, но не само, а и за лицемерието, вие със заявката за връщане, трябва да обясните на председателя на бюджетната комисия, когото вие избрахте, как трябва да организира дейността си. ДПС беше против актуализацията на първо гласуване.

Абсолютно лицемерие е господа, вчера, ИТН са объркани в цялата процедура, понеже не я познават и искат да я разрушат – лицемерно да внесем и да ги измъкнем от хаоса с допълнителен доклад, за да сме наясно какво правим сега„, посочи още тя.

Атанасова предложи да се гласува основният доклад, където е параграф 13, който не е гласуван заради прекъсване на заседанието. Има различни срокове, не можем да продължим нататък, ако не се гласува този параграф – в този смисъл трябва да преминем към гласуване на предложението по параграф 13, които не са гласувани по основния доклад и ако се отхвърли – да преминем натам, предложи депутатът от ГЕРБ.

Мустафа Карадайъ от ДПС добави, че ДПС се намесва, когато става въпрос за измъкване на НС и България от сложни ситуации и представи конкретната процедура. „В момента НС би трябвало да обсъжда параграф 13“, каза той и предложи отново процедурата на Йордан Цонев.

Димитър Главчев заяви, че с този дебат ще е ясно кой ще лиши пенсионерите от актуализация на пенсиите.

Десислава Атанасова намери и друг пропуск: Пенсионерите няма да вземат актуализации на пенсиите, тъй като ще се изплатят януари за дните между 7 и 12, ще се изплати актуализация за 6 дни – 25 декември до 31 декември и не се знае в тези 6 почивни дни кой ще го направи.

Това ще сътвори мнозинството, което ще гласува против предложението на ГЕРБ за 1 октомври„, отсече с ирония Десислава Атанасова.

Мая Манолова от ИБГНИ бе категорична: Има биполярно разстройство в някои ПГ и това е в групата на ГЕРБ. Манолова припомни, че именно от ГЕРБ са предложили параграфа с актуализация с преизчисляване на пенсиите да отпадне.

Отворете си предложението, вие сте против актуализацията, която предлага кабинета, вижте си параграфа. ГЕРБ предлагаше само добавка от 100 лв. за октомври, ноември, декември. Нека другите групи да си видят предложенията, единствените, които предлагат актуализация, освен служебния кабинет – са ИБГНИ, придържайте се към истината„, призова депутатът.

ОТ ИТН репликираха, че имат същото предложение.

Димитър Главчев поиска да се пита служебния кабинет дали са биполярни, те предложиха актуализацията да е от октомври, а сега предлагат от 25 декември, каза той.

Мартин Димитров, ДБ, бе категоричен: ГЕРБ прекалиха с демагогията, казваха няма нужда от актуализация на бюджета, искаха тя да бъде оттеглена, а днес обясняват други работи. ГЕРБ знаят, че без актуализация няма добавки към пенсиите, достигне ли се разходният таван, няма нищо за пенсионерите, добави той.

Тома Биков пък посочи, че мярката 60 на 40 била спряна от служебното правителство.

Всички мерки могат да се вземат, не е необходима актуализация, ако има служебно правителство и президент да носят отговорност, няма такива и го пращат на НС, блокирана е работата, искате почивка през 15 мин за работни срещи, с колко председатели на ПГ е разговарял финансовия министър за подкрепа на бюджета. С ГЕРБ никой не е говорил, вие не сте по-готини, вече сте токсични„, каза той.

Мартин Димитров бе категоричен, че ГЕРБ не е направила актуализация на пенсиите 12 г., те предпочитат да дават някой лев и да поставят тази зависимост на нас и на българските пенсионери.

Георги Гьоков от БСП обяви, че текат процедурни хватки, което Любомир Каримански отрече и посочи, че БСП стартира предизборната си кампания. С популизъм купувате гласовете на пенсионерите, каза още Каримански.

Той предложи поправка в параграф 13 с отлагане да влезе в сила от 25 декември.

Стоян Мирчев, БСП бе категоричен, че с това реално се отказват от актуализацията на пенсиите и това се случва в рамките на само за няколко дни.

Лъжете пенсионерите и защитавате позицията на ДПС, но обяснението е, че това е пряката линия между ДПС и ИТН. Нека не забравяме миналото ви в „Демир банк“, на Петя Славова, и да бъдете гуверньор на БНБ, за да обсебете държавата, каза той. Той се обърна към Каримански, че лъже и манипулира българските пенсионери.

Георги Попов го обвини, че може би е внук на баба Ванга и посочи, че всички камери са включени.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

New York Times предложи на читателите своята визия за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Дубай се съвзема след потопа

Спешните служби се опитват да разчистят задръстените пътища и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

САЩ отричат участие в офанзивни операции и не коментират атаката на Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън многократно отказа да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img