Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пендаровски очаква твърда българска позиция, без значение кой ще спечели изборите

Снимка: EPA

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски не очаква промяна в позицията на София спрямо Скопие след изборите в България на 4 април. В интервю за телевизия „Клан“, цитиран от „ТВ24“ той заяви, че „за съжаление новините от България говорят за твърда позиция както на опозицията, така и на правителството към страната ни, така че който дойде след изборите, няма да има значителна промяна.“

Той обаче се надява, че с помощта на, „нашите европейски приятели в Брюксел ще намерят формулировка, която няма да отрече нашето основно право как се чувстваме и декларираме и по този начин ще можем да започнем преговори с ЕС.“

Няма частично право в самоопределянето. Или имаме основното човешко право да се заявявам така, както се чувствам, или нямаме. Ако се чувствам като македонец, който говори македонски език, няма друга алтернатива, така ще се обръщаш към мен, коментира той във „Фейсбук“.

Запитан за позициите на София относно идентичността, езика и съществуването на македонското малцинство в България, Пендаровски обяснява, че не трябва да има искания, свързани със самоопределението.

Тяхната теза е, че трябва да се откажем от опитите за признаване на македонско малцинство в България. Принципът номер едно в международните отношения, особено след 1945 г., е ненамесата във вътрешните работи на други държави. Следователно не трябва и не искаме да се намесваме във вътрешния ред на България, допълва той.

По думите му,

ако обаче някой поотделно се обяви за македонец и потърси право в Съвета на Европа или други организации, занимаващи се с правата на човека, това не означава, че някой от Скопие го е инструктирал или му е платил. Имаме хора, които се декларират като македонци и в Гърция. В Споразумението от Преспа ние не се отказваме от тях, каза Пендаровски.

Той също така очаква засилен ангажимент на САЩ в Западните Балкани след победата на Джо Байдън, тъй като в администрацията му има хора, които имат пряк опит в региона.

Сред тях е Виктория Нюланд, която има лични отношения с нас, със Северна Македония, но и с региона, обяснява той.

Пендаровски подписа в понеделник закон за преброяване, регламентиращ първата подобна статистическа процедура от 19 години насам.

Припомняме, сред исканията на РС Македония са България да признае т.нар. „македонско малцинство“ на своя територия. Македонците оспорват, че езикът им е изкуствено създаден на базата на западно наречие на българския език преди десетилетия. Според македонската академия на науките техният език имал история няколко стотин години. Освен това македонците си присвояват исторически личности на България.

В Македония има полярни мнения след интервю с техния премиер Зоран Заев пред българската агенция БГНЕС. В интервюто той казва, че Гоце Делчев е общ, че българите не са били фашистки окупатор, както пише в техните учебници и че България ще охранява небето на Македония. Интервюто е след като България спря началото на преговорния процес за еврочленство на РС. Македония, заради неспазване на Договора за добросъседство с България.

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново. България спира РСМ заради двустранни проблеми.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска да продължи преговорите със София.

В същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае (някакво – б.р.македонско малцинство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Британският парламент прие закона за мигрантите

Лондон ще депортира търсещи убежище лица в Руанда

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img