Пътят от Турция към Сирия е повреден, а помощта е затруднена

Данни от ООН

Views 21843
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Според ООН единственият граничен пункт, използван за транспортиране на животоспасяваща помощ от Турция към опустошената от конфликта Сирия, е нарушен от смъртоносното земетресение, което удари двете страни.

Самата трансгранична операция е засегната„, заяви пред репортери в Женева Йенс Лаерке, говорител на хуманитарната агенция на ООН OCHA.

Говорителят на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, Стефан Дюжарик, заяви, че самият пропускателен пункт Баб ал-Хава „всъщност е непокътнат“.

Пътят, който води до пропускателния пункт, обаче е повреден и това временно е нарушило способността ни да го използваме пълноценно„, каза Дюжарик.

Хуманитарната помощ в районите, контролирани от бунтовниците, обикновено пристига през Турция чрез трансграничен механизъм, създаден през 2014 г. с резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Той обаче се оспорва от Дамаск и неговия съюзник Москва, които го смятат за нарушение на сирийския суверенитет.

Под натиска на Русия и Китай броят на пропускателните пунктове с течение на времето беше намален от четири на един.

Сега районите около този единствен граничен пункт са претърпели значителни инфраструктурни щети, а хуманитарните работници на място са засегнати от катастрофата.

Контакти и информация за автора:

Мурат Бекмезджи специален пратеник на NEWS24sofia.eu в Турция

Мурат Бекмезджи е специалният пратеник (кореспондент) на Информационна агенция News24sofia.eu в Турция. Той е роден през 1998 година в град Измир, Турция. От 2001 година живее в Разград заедно с майка си и бащата си, които имат двойно гражданство както и самия той българско и турско. За себе си казва, че обича работата си като фотограф и оператор. През последните две години редовно снимка фотосесии както и сватби. Присъединява се към екипът на ИА News24sofia.eu през 2022 година като автор в онлайн изданието ни.
author
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Байдън: Демокрацията на САЩ е непоколебима (ОБНОВЕНА)

Президентът Джо Байдън нарече американската демокрация „непоколебима“ и обеща да работи с опозицията в речта си „За състоянието на съюза“. Обръщението на президента послужи като маслинова клонка за скептичните републиканци и като план за преизбирането му през 2024 г., коментира „Ройтерс“. В първото си обръщение към общото заседание на Конгреса, […]