Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Пътищарите питат кой ще плати ремонтите на 270 пътища

Снимка: архив БГНЕС

Пътищарите информират председателя на 47-ия парламент Никола Минчев, че само 50% от парите за зимното почистване са преведени от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Те изразяват притеснение как ще се разплатят обещаните пари за ремонт на пътища и предупреждават, че „си запазват правото да предприемат всички разрешени от закона да действия, които да защитят живота и здравето на гражданите на нашата Родина“.

Писмото от Управителния съвет на Българска Браншова Камара „ПЪТИЩА“ е за „неосигурените средства за разплащане на Държавата с пътните фирми. Става ясно, че в актуализацията на бюджет 2022 г. не се предвиждат средства за изпълнение на поетите ангажименти с Решение на Народното събрание, обнародвано в Държавен вестник, бр. 32 от 26.04.2022 г.. за разплащане на старите задължения и обезпечаване на довършването на започнатите ремонти по над 270 участъка от Републиканската Пътна мрежа.“.

Сключените споразумения през Ноември месец 2021 година предвиждат след 30 юни 2022 г., пътните фирми да получат правото да потърсят по съдебен път главниците, ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи, се казва в писмото им.

Подобни действия ще бъдат породени единствено и само от действията и бездействията на изпълнителната власт и ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на над 150 млн. лв.

В същото време, както в първоначалния вариант на бюджета, така и в предлаганата актуализация няма предвидени пари за разплащане на досегашните изграденото и продължаване на строителството на ключови за развитието на икономиката на Северна България нови участъци от Автомагистрала „Хемус“ и по направлението Видин – София. Подобна политика ще обрече на допълнителна деградация и липса на икономическа перспектива, цели региони, които и сега са най-бедните в целия Европейски Съюз.

Пътищарите предупреждават, че без пари ще бъдат спрени ремонтите по пътищата и ще се увеличат критичните участъци. През есента вече ще бъде късно за въвеждане на пътната инфраструктура в добро експлоатационно състояние, изтъкват те.

В ситуация на галопираща инфлация, поскъпване на строителните материали, високи цени на електроенергията и горивата, както и войната, Държавата не само, че не подкрепя един от структуроопределящите отрасли, но и с отхвърлянето в Народното събрание на решението за промени в ЗОП, с които се даваше възможност за въвеждане на методика за индексация на цените в строителството, обрича компаниите на декапитализация.

Забавянето на разплащанията от страна на Държавата води след себе си до драстични затруднения в бранша и контрагентите, което обрича на фалит и невъзможност да посрещат своите разходи стотици фирми.

Исканията на управителния съвет на ББК „Пътища“, е в предстоящата актуализация на бюджета да бъдат предвидени пари за ремонт на пътищата и заплашват, че „вливането на стотици български граждани в социалната системата ще бъде Ваша“.

Припомняме, вчера, 13 юни 2022 г. на извънреден брифинг от спортния министър в оставка Радостин Василев и петима депутати стана ясно, че регионалното министерство било „ябълката на раздора“ в кабинета „Петков“.

Според депутата Иво Атанасов от ИТН каза, че е искал от регионалния министър Гроздан Караджов да „махне“ член от ръководството на „Автомагистрали“, но му било отговорено: „Знаеш кой ми предлага назначенията“.

През месец май стана ясно, че от АПИ са изплатили 55% от 650-те млн. лв. първи транш към пътищарите.

„Бомбата Пътища“ започна да цъка още през април, когато в парламента се караха как да бъдат ремонтирани пътищата и кой да поеме отговорността за сключените договори.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Камерън обясни защо Великобритания не помага на Украйна, както на Израел

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Великобритания и...

Двама мъже задигнаха пазарни колички от супермаркет в Бургас

Двама 21-годишни мъже са хванати за кражба на две...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img