Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Партиите първо слушат финансовия министър, след това ще разсъждават за бюджета

Снимка; архив БГНЕС

Бюджетните консултации, инициирани от БСП, в които участваха всички парламентарно представени партии без „Възраждане“, „Демократична България“ и „Български възход“, приключиха без никакъв успех що се касае до разбирателство по конкретни параметри, но с принципно съгласие енергийните помощи за бизнеса и домакинствата да продължат. Под каква форма и с какви пари обаче – все още неясно.

Целта на срещата бе да се постигне съгласие по основни параметри от бюджета на държавата за следващата 2023 година, а неофициално – партиите да обсъдят как да оформят фискалната рамка при хипотеза, че не бъде съставено редовно правителство, което да предложи бюджет.

Всички парламентарни групи на консултациите се съгласили, че пред страната ни предстоят много тежки две зими, обобщи финансовото острие на най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ Кирил Ананиев. „Като човек, наблюдавал процеса от много години, такова тежко финансово състояние в държавата не е имало от 1997 година„, каза той.

Прието е било и предложението на ГЕРБ в Народното събрание в спешен порядък да бъде изслушан служебният финансов министър Росица Велкова, която да даде подробности относно състоянието на бюджета, прогнозите за следващия, както и за тригодишната фискална рамка.

Срещнахме се по две теми. По наше предложение в петък в парламента ще извикаме финансовия министър, за да се запознаем със състоянието на държавата. Второ, компенсациите, които предложи ГЕРБ още през лятото за таван на цената за тока за бизнеса на 250 лева, да продължат и през цялата 2023 година. „Трето, постигнахме консенсус по това, че тази и следващата зима ще бъдат най-тежките от 1997 година„, заяви на свой ред Делян Добрев.

България влиза в рецесия, предрече още той. Това се обуславяло от понижаването на прогнозата за ръст на БВП на 0,1% за 2023 година от страна на БНБ, както и положението на кредитните пазари и високите лихви.

А попитан дали ГЕРБ все още са готови да подкрепят социалната политика на Асен Василев, както заяви преди дни Бойко Борисов, Добрев не отговори. „Бюджет няма, правителство няма. Двете леви партии горе на срещата искаха харчене„, уклончив бе той.

Воден е разговор за политики, но в никакъв случай такива за съставяне на правителство. Това пък подчерта след срещата Калина Константинова от „Продължаваме промяната“.

Темата бе да обсъдим обстановката и да говорим с минимално ниво на абстракция за политиките, по които ще работим в този парламент. Нито за секунда не е имало и молекула съмнение на масата, че това са първи стъпки към формиране на управленско мнозинство. Искам това да е ясно за всички„, подчерта изтично тя.

ПП ще бъде конструктивна опозиция, която да има ясни позиции по политики, преповтори партийната позиция Константинова. „Обсъдихме приоритетни мерки, като предвид това, че предстои приемането на бюджета, това са мерки за подкрепа на бизнеса, за подпомагане на хората. И най-важните законопроекти, които трябва да бъдат приети в следващите месеци, защото са условие за получаване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.“

ПП са изложили всички 16 мерки, записани в програмата, но разговорите не са достигали до ниво за конкретни суми и рамки, обобщи още представителят на партията на Петков и Василев.

Диалог, но никакви резултати – така определиха резултатите от срещата от ДПС. От БСП пък са доволни от разговорите, но не и от това, че „надградените“ им идеи за социални политики не били приети от другите партии.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img